default-logo

Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami

czwartek, 11 kwietnia 2019

Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami

Szybkie i zdrowe danie dziś na talerzu, zapraszam do gotowania.

Sos gotuje się dość szybko a makaron jak zalecił producent czyli jakieś 15 minut.

Danie będzie gotowe, pyszne i szybkie.

Spaghetti zdrowe, razowe, w sosie pomidorowym.

Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami


Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami



Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kocanki włoskiej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 200 g mięsa mielonego z karczku wieprzowego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku


Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami


Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami


Przygotowanie dania:

Sos:

  • Pokroiłam w kostkę cebulę i czosnek i podsmażyłam na oliwie, dodałam pokrojone w plastry pieczarki a potem mięso mielone i smażyłam aż z mięsa powstały podsmażone kuleczki.
  • Wlałam wtedy sos pomidorowy, zioła i przyprawy i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
  • Makaron ugotowałam al’dente i wymieszałam z sosem, podałam od razu.


Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami
Zespół pałacowo – dworski w Kurozwękach
About the Author

Leave a Reply

*