default-logo

Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Pulpety, kotleciki, pulpeciki, klopsiki, któż ich nie uwielbia.

Są małe, średnie i duże kulki, są małe, średnie i duże kotlety, jak kto lubi i zrobi.

Dziś podam przepis raczej klasyczny, jednak sos pomidorowy już klasyczny nie jest.

Z wędzoną papryką, tymiankiem i pieprzem cayenne smakuje wybornie.

Namawiam do wypróbowania.

Pulpety z sosem pomidorowym.

Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną


Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 namoczona bułka kajzerka
  • mleko do moczenia bułki
  • 1 jajo
  • sól morska
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • kasza gryczana do podania


Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną


Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Przygotowanie pulpetów:

  • Bułkę namoczyłam w mleku.
  • Do miski włożyłam mięso mielone, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodałam drobno posiekana cebulę i natkę oraz odciśnięta bułkę.
  • Na koniec dodałam sól, pieprz i wyrobiłam wszystko na jednolita masę, która powinna lepić się do rąk.
  • Z masy zrobiłam pulpeciki, obtoczyłam je w bułce tartej i usmażyłam na oleju ze wszystkich stron.


Przygotowanie sosu:

  • Czosnek posiekałam i podsmażyłam na oliwie, dodałam paprykę wędzoną, cayenne, tymianek, zalałam passatą, i gotowałam aż sos lekko zgęstniał.
  • Pulpety włożyłam do sosu i gotowałam 5 minut.
  • Podałam pulpety z sosem i kaszą gryczaną.


Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Smacznego.

Przepis kuchni hiszpańskiej.

„Podróże małe i duże”

Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
Pałac Biskupów Kujawskich w Wolborzu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*