default-logo

Pulpety w sosie koperkowym

środa, 12 października 2011

Pulpety w sosie koperkowym

Pamiętam smak i zapach tych pulpetów jeszcze z dzieciństwa.

W czasach gdy mięso było na kartki a mielone takie śmieszne w kiełbasce można było dostać niereglamentowane.

Pulpety w sosie koperkowym


Pulpety w sosie koperkowym

                              Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu
  • 1/2 l wywaru cielęcego

                           Na sos:

  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 18%


Pulpety w sosie koperkowym

Mięso wyrobić z mąką, jajem i koperkiem.

Mokrą dłonią uformować pulpety i wrzucać je na wrzący rosół cielęcy (miałam z kostki rosołowej)

Gotować ok 3 minut.

Wyjąć pulpety z rosołu.

Śmietanę rozrobić z mąką i wlać do rosołu, zagotować.

Pulpety włożyć ponownie do sosu.

Chwilę razem pogotować.

Wrzucić posiekany koper i delikatnie zamieszać.

Pulpety w sosie koperkowym

Smacznego.

               Przepis rodzinny.

About the Author

Leave a Reply

*