Pulpety w sosie koperkowym
środa, 12 października 2011
Pamiętam smak i zapach tych pulpetów jeszcze z dzieciństwa.
W czasach gdy mięso było na kartki a mielone takie śmieszne w kiełbasce można było dostać niereglamentowane.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 jaja
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu
- 1/2 l wywaru cielęcego
Na sos:
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka mąki
- 200 ml śmietany 18%
Mięso wyrobić z mąką, jajem i koperkiem.
Mokrą dłonią uformować pulpety i wrzucać je na wrzący rosół cielęcy (miałam z kostki rosołowej)
Gotować ok 3 minut.
Wyjąć pulpety z rosołu.
Śmietanę rozrobić z mąką i wlać do rosołu, zagotować.
Pulpety włożyć ponownie do sosu.
Chwilę razem pogotować.
Wrzucić posiekany koper i delikatnie zamieszać.
Smacznego.
Przepis rodzinny.