default-logo

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym | Słodkie okruszki

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym | Słodkie okruszki

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym | Słodkie okruszki

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym Co u Was na obiad? U nas dziś królują szybkie pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Ja też 😉 Prosto i pysznie. Tak przygotowane pulpeciki można podać do tłuczonych ziemniaków, kaszy, kluseczek lub makaronu. Spróbujcie.

Lubicie takie obiady? Ja bardzo często przygotowuję różne dania z mięsem mielonym. Odkąd mam maszynkę do mielenia Zelmotor nawet jeszcze częściej 😉 Proste,  poręczne urządzenie, które łatwo utrzymać w czystości. Maszynka nie jest dużo, więc zmieści się nawet w małej kuchni. Polecam! Polska firma, świetna jakość.

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym | Słodkie okruszki

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 500 g mielonego mięsa (zmieliłam wieprzowe i wołowe, po połowie)
  • 2 pieczarki średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 pełne łyżki bułki tartej
  • 1 jajko

Na sos pomidorowy:

  • 300 ml bulionu (u mnie drobiowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • około 100 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Mięso mielimy i przekładamy do miski.

Cebulę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, bułkę tartą i wbijamy jajko.

Wyrabiamy składniki przez dłuższy czas ręką. Następnie formujemy z nich małe kulki (pulpeciki).

Podsmażamy pulpeciki na oleju. Gdy pulpeciki się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy.

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym | Słodkie okruszki

Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko “potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. tłuczonymi ziemniakami, kluseczkami lub makaronem.

Smacznego

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym | Słodkie okruszki

 

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*