default-logo

Pulpeciki z łososia i kaszy jaglanej ze szpinakiem (lub jarmużem)

Pulpeciki z łososia i kaszy jaglanej ze szpinakiem (lub jarmużem) Pulpeciki z łososia z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i jarmużu (lub szpinaku). Delikatne, miękkie i smaczne. Bardzo łatwe do zrobienia szczególnie jeśli mamy rozdrabniacz czy melakser i wszystkie składniki możemy w nim szybko posiekać. Do pulpecików przygotowałam sałatkę z cienkich paseczków surowej cukinii, sałaty oraz pomidorków koktajlowych. Jako dodatek sprawdzi się jogurt naturalny, grecki lub kwaśna śmietana. 0

8 4.13

Pulpeciki z łososia i kaszy jaglanej ze szpinakiem (lub jarmużem)

  • Pulpeciki
  • Dania główne
  • Kasza jaglana
  • Cukinia
  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Łosoś
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci
pomidorki koktajlowe

Składniki

2 porcje
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 szklanka liści młodego szpinaku lub 2 liście jarmużu
  • 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1 szczypiorek
  • sól, pieprz, opcjonalnie kawałeczek chili, sok z cytryny
  • mąka do obtoczenia (użyłam ryżowej) oraz olej lub masło klarowane do smażenia (użyłam oleju kokosowego)
Do podania:
  • cząstka cytryny
  • jogurt naturalny
  • np. sałata z tagliatelle z cukinii, pomidorków koktajlowych i miodowego winegretu

Przygotowanie

  • Odciąć skórę z łososia, sprawdzić czy nie ma ości, opłukać, pokroić na kilka mniejszych części.
  • Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć na patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie. Odcisnąć z wody. Jarmuż włożyć na wrzątek i gotować przez 5 minut lub ugotować na parze przez ok. 8 minut, odcedzić, pokroić na kilka mniejszych kawałków, osuszyć.
  • Składniki na kotleciki rozdrabniamy/siekamy w rozdrabniaczu lub w melakserze lub siekamy na desce. Najpierw miksujemy kaszę, później dodajemy szpinak lub jarmuż, bazylię oraz posiekany szczypiorek, na koniec dodajemy łososia.
  • Doprawić solą, pieprzem, chili jeśli używamy, skropić sokiem z cytryny i uformować kuleczki lub płaskie kotleciki. Obtoczyć je w mące (tak przygotowane można też schować do lodówki na kilka godzin).
  • Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Podawać z cząstką cytryny, jogurtem naturalnym oraz z sałatą z cukinią pokrojoną obieraczką do warzyw w cienkie tagliatelle, z pomidorkami koktajlowymi i winegretem miodowym.
  • Pulpeciki z łososia
About the Author

Leave a Reply

*