default-logo

Pulpeciki z indyka

Pulpeciki z indyka Pyszne pulpeciki z indyka, które z pewnością wejdą na stałe do Waszego menu 🙂 Świetne na rodzinny obiad, lubiane przez dzieci jak i dorosłych. Delikatne i zdrowsze od tradycyjnych, bo w całości z chudego mięsa indyka. Polecam! 0

130 4.89

Pulpeciki z indyka

W delikatnym sosie koperkowym

  • Pulpeciki
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 500 g mielonego mięsa indyka*
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 1 marchewka
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka masła
  • oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda

Przygotowanie

  • Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odcisnąć. 
  • Do miski włożyć zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Jeśli mielimy mięso w domu, od razu możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. 
  • Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor.
  • W garnku zagotować wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włożyć podsmażone kulki. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 – 3 razy delikatnie obrócić pulpeciki.
  • Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiewamy przez sitko, bezpośrednio do wywaru. Całość pogotować chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodać pozostałą łyżkę posiekanego koperku.

Propozycja podania

  • ziemniaki lub kasza
  • sałata z koperkiem i śmietaną 18% (posiekana sałata, pół łyżeczki koperku, łyżka posiekanego szczypiorku, 200 g śmietany, szczypta soli)

Wskazówki

* np. zmielonego w domu filetu lub udźca, może też być gotowe mielone mięso indyka

  • Pulpeciki z indyka Pulpeciki z indyka
  • Pulpeciki z indyka Pulpeciki z indyka
About the Author

Leave a Reply

*