default-logo

Pulpeciki z daktylami

Ponieważ przepis pochodzi z książki „Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem”, jest to przekąska rodem z Hiszpanii.

Przepyszne pulpeciki z daktylami są idealną przekąska dla gości, na szybki obiad czy przegryzką przed obiadem dla głodomorów.

Są sycące dlatego piszę że dla głodomorów bo po ich zjedzeniu jesteśmy syci.

Zachęcam do spróbowania.

Pulpeciki z daktylami.

Pulpeciki z daktylami

Pulpeciki z daktylami

Składniki:

  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajo
  • 20 g prażonych migdałów w słupkach
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 125 g daktyli
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 4 cebule
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml mocnego bulionu mięsnego
  • 2 liście laurowe

Pulpeciki z daktylami

Przygotowanie pulpecików:

  • Migdały uprażyłam na suchej patelni, przestudziłam.
  • Mięso wymieszałam z ryżem i migdałami.
  • Dodałam sól i pieprz, jajo.
  • Daktyle pokroiłam drobniutko i dodałam do mięsa.
  • Do masy mięsnej dodałam także musztardę i skórkę otartą z cytryny.
  • Masę dokładnie wymieszałam aby była zwarta i jednolita.
  • Ulepiłam z niej małe kulki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na oliwie aż się zrumieniły.
  • Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na oliwie.
  • Dodałam potem na patelnię wino i esencjonalny bulion, wrzuciłam listek laurowy i gotowałam 10 minut aż cebula zmiękła.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Włożyłam pulpety do sosu i na maleńkim ogniu gotowałam 10 minut.
  • Zostawiłam aby danie wystygło.

Pulpeciki z daktylami

Smacznego.

Przepis kuchni hiszpańskiej.

„Podróże małe i duże”

Pulpeciki z daktylami
Dwór w Dębołęce woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*