default-logo

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym to klasyka, do której często wracam. Najlepiej smakują z makaronem i parmezanem, czyli na sposób włoski. Jeśli wolimy do podanie sprawdzi się też ryż lub kasza jaglana. Warto tu dodać, że same pulpety można również zrobić dodając do mięsa ugotowaną kaszę jaglaną zamiast bułki tartej. Do ich przygotowania możemy użyć mielonego indyka lub mięsa wieprzowego. 0

134 4.71

Pulpeciki w sosie pomidorowym

  • Pulpeciki
  • Kuchnia włoska
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Wieprzowina
  • Cielęcina
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 500 g mielonego mięsa (z indyka, cielęcego lub wieprzowego np. z szynki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 125 ml bulionu drobiowego lub rosołu
  • oliwa, masło
  • 350 ml przecieru pomidorowego, passaty z butelki lub kartonu

Przygotowanie

  • Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z patelni i zmielić razem z mięsem lub drobniej posiekać na desce.
  • Zmielone mięso wraz z podsmażoną cebulą umieścić w misce. Dodać bułkę tartą lub ugotowaną kaszę, jajko, sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki.
  • Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Pod koniec na patelnię dodać starty drugi ząbek czosnku i lekko go zrumienić.
  • Na patelnię z pulpecikami wlać gorący bulion, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 – 7 minut, w międzyczasie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików.
  • Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut (jeśli używaliśmy indyka) lub ok. 15 minut (w przypadku innego mięsa). W międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać.
  • Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Podawać z makaronem i tartym serem.

Propozycja podania

makaron oraz tarty ser (np. parmezan)

  • Pulpeciki w sosie pomidorowym Pulpeciki w sosie pomidorowym
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym Pulpeciki w sosie pomidorowym
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym Pulpeciki w sosie pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*