default-logo

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Pulpeciki w sosie pieczarkowym Mięsne pulpeciki w sosie pieczarkowym to danie dla całej rodziny. Podawałam je z kluskami śląskimi i fasolką szparagową. Kluski śląskie można po ugotowaniu podsmażyć na patelni – taka wersja jest u mnie szczególnie lubiana przez dzieci 🙂 Pulpeciki można przygotować z mięsa indyka (np. udźca) lub innego mielonego mięsa np. wieprzowego, cielęcego. W wersji bezglutenowej do pulpecików zamiast bułki tartej można dodać 3 łyżki ugotowanej, ostudzonej i odparowanej kaszy jaglanej; a do ich obtoczenia – mąki ziemniaczanej. 0

108 4.56

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

  • Pulpeciki
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kluski śląskie
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Wieprzowina
  • Pieczarki
  • Dla dzieci

Delikatne mięsne pulpeciki w sosie pieczarkowym podawane z podsmażanymi kluskami śląskimi i fasolką szparagową.

Składniki

18 sztuk, 4 porcje
  • 250 g pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • mąka pszenna, ziemniaczana, oliwa, sól i pieprz

Przygotowanie

  • Na 2 łyżkach oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli dodać do mięsa (można ją zmielić razem z mięsem), resztę pozostawić na patelni.
  • Do cebuli na patelni dodać pokrojone na plasterki pieczarki (wcześniej oczyścić je gąbką lub opłukać i osuszyć). Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić.
  • Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz – dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować 18 pulpecików.
  • Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować 20 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy przewrócić pulpeciki.
  • Dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Na koniec przesiać przez sitko 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować.

Propozycja podania

Podsmażone kluski śląskie oraz fasolka szparagowa lub kiszony ogórek.

Wskazówki

Do sosu można dodać 2 – 3 łyżki śmietanki, jeśli chcemy aby był bardziej kremowy.

  • Pulpeciki w sosie pieczarkowym Pulpeciki w sosie pieczarkowym
About the Author

Leave a Reply

*