default-logo

Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami Coś dla miłośników mięska i kremowych sosów musztadowych 🙂 Z dodatkiem podsmażanych pieczarek, całość jest daniem prostym lecz pysznym. Dodatkowym akcentem smakowym jest podpalona brandy, ale  nie jest konieczna do tego przepisu. Pulpeciki można podać z kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem lub też z ziemniakami. Do pulpecików użyłam mieszanki mięsa mielonego wołowego i wieprzowego, i taka kombinacja bardzo się tutaj sprawdziła. 0

101 4.72

Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

  • Pulpeciki
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Pieczarki
brandy

Składniki

ok. 25 sztuk, 4 – 6 porcji
  • 700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (np. po 350 g zmielonej szynki wieprzowej i łopatki wołowej)
  • 30 g (2 kromki) białej bułki np. krojonej „parówki”, może być czerstwa
  • 6 łyżek mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili w płatkach lub proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki
oraz
  • oliwa, masło, mąka pszenna i ziemniaczana
  • opcjonalnie – 3 łyżki brandy

Przygotowanie

  • Mielone mięso włożyć do większej miski. Bułkę zalać mlekiem i namoczyć. Następnie drobno posiekać i włożyć do miski z mięsem.
  • Doprawić solą, pieprzem, drobno startym czosnkiem, chili, oregano. Dokładnie wyrobić ręką, następnie wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki (ok. 25 sztuk).
  • Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy i dodać pulpeciki. Obsmażać dokładnie z 2 stron na złoty kolor, w sumie przez ok. 10 – 13 minut.
  • W garnku zagotować bulion z dodatkiem sosu sojowego. W gotujący się bulion włożyć obsmażone pulpeciki, zagotować. Dodać obydwie musztardy i delikatnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć trochę ogień i gotować przez około 25 minut, w międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać.
  • Na patelnię po pulpecikach włożyć łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż pieczarki zmiękną, następnie woda odparuje i pieczarki się zrumienią. Wówczas doprawić solą i wymieszać.
  • Odłożyć na talerz. Na patelnię wlać brandy jeśli używamy, przechylić patelnię aby podpalić alkohol, poczekać aż ogień zgaśnie i przelać resztę alkoholu do garnka z pulpecikami.
  • Gdy pulpeciki będą już ugotowane dodać do nich podsmażone pieczarki, wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie odlać trochę sosu i wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżeczką mąki pszennej, przelać do reszty sosu w garnku, wymieszać i zagotować.
  • Pogotować jeszcze ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje i posypać natką pietruszki.

Wskazówki

kasza gryczana / kasza jęczmienna / makaron / ziemniaki

surówka z kapusty pekińskiej / ogórek kiszony / sałata ze śmietaną / buraczki zasmażane

  • Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami
  • Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami
About the Author

Leave a Reply

*