default-logo

Pulpeciki w sosie marinara zapiekane z makaronem i serem

Pulpeciki w sosie marinara zapiekane z makaronem i serem Propozycja dla fanów pulpecików. Tym razem w zapiekance makaronowej w pomidorowym sosie marinara z czosnkiem i oregano oraz z tartym serem mozzarella. Pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. 0

42 4.43

Pulpeciki w sosie marinara zapiekane z makaronem i serem

  • Pulpeciki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Indyk

Ziołowe pulpeciki drobiowe zapiekane w pomidorowym sosie marinara z makaronem i serem.

Składniki

4 porcje
  • 300 g makaronu (np. świderki)
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego (np. z indyka)
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oregano
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa extra
  • 300 g tartej mozzarelli (żółtej)
Sos marinara​
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 szklanki liści bazylii
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie

  • Mięso umieścić w misce i doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi ora połową oregano. Dodać jajko, bułkę tartą oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki, posypać resztą oregano.
  • W garnku na oliwie podsmażyć obrany czosnek w całości, delikatnie wlać pomidory z puszki i bulion. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz szczyptą cukru. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Na koniec dodać posiekaną bazylię i zmiksować blenderem jeśli jest taka konieczność.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z 1 łyżką oliwy extra. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na oliwie. Wyłożyć na makaron.
  • Polać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, na 15 minut, bez przykrycia. Posypać tarym serem i posiekaną bazylią, zapiekać jeszcze przez 5 minut.
  • Pulpeciki w sosie marinara zapiekane z makaronem i serem Pulpeciki w sosie marinara zapiekane z makaronem i serem
About the Author

Leave a Reply

*