default-logo

Pulpeciki w sosie kurkowym

Pulpeciki w sosie kurkowym Wiadomo nie od dziś, że z kurek najlepszy jest sos kurkowy 🙂 Pasuje do mięsa, klusek, kotletów itp. Na pewno nie próbowaliście jeszcze pulpecików w takim pysznym sosie z kurkami. Sosem z dodatkiem białego wina i przyprawy curry 🙂 Dzięki tym dodatkowm zwykły obiad stanie się ciekawszy i smaczniejszy! Nieodłączny w sosie kurkowym koperek też oczywiście znajdzie swoje miejsce w tej potrawie. 0

19 4.74

Pulpeciki w sosie kurkowym

Z koperkiem i przyprawą curry

Składniki

4 – 6 porcji
Pulpeciki
  • 500 g mielonego mięsa*
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • mąka pszenna, olej
  • 400 ml bulionu
Sos kurkowy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250 g kurek
  • 50 ml białego wina (można pominąć)
  • 200 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Pulpeciki
  • Mięso mielone włożyć do miski. Bułkę tartą wymieszać z mlekiem i odstawić do namoczenia na kilka minut. Bułkę z mlekiem dodać po zmiękczeniu do mięsa.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dodać do mięsa.
  • Dodać do niego przyprawę curry, sos sojowy, 1 łyżkę oleju, jajko oraz sól (ok. 1 łyżeczki) i pieprz. Dokładnie wyrobić dłonią. Formować nieduże pulpeciki i obtoczyć delikatnie w mące.
  • Krótko obsmażyć z każdej strony na patelni z olejem, następnie przekładać do szerokiego garnka z gotującym się bulionem. Przykryć garnek z pulpecikami i gotować przez ok. 15 – 20 minut, w międzyczasie potrząsając garnkiem w celu przemieszania pulpecików.
Sos kurkowy
  • Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając zeszklić ją dodając w międzyczasie masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać kurki, chwilę podsmażyć i dodać wino. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 5 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.
  • Dodać śmietankę i gotować przez ok. 5 minut. Na koniec wymieszać z koperkiem i wlać do garnka z pulpecikami. Wymieszać i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 3 – 5 minut.

Propozycja podania

  • ziemniaki / puree ziemniaczane / kopytka / kluski śląskie / makaron
  • ugotowany kalafior /ogórek kiszony / surówka

Wskazówki

* np. wieprzowego z łopatki lub szynki, z udźca indyka, cielęcego

  • Pulpeciki w sosie kurkowym Pulpeciki w sosie kurkowym
  • Pulpeciki w sosie kurkowym Pulpeciki w sosie kurkowym
About the Author

Leave a Reply

*