Pulpeciki w sosie koperkowym
0 Comment

79 4.78
Śr. ocena
Pulpeciki w sosie koperkowym
- Hity Kwestii Smaku
- Pulpeciki
- Potrawy tradycyjne
- Obiad na niedzielę
- Kuchnia polska
- Dania główne
- Mięso
- Mięso mielone
- Wieprzowina
- Cielęcina
- Dla dzieci
Szczególnie polecane dla dzieci.
Składniki
4 porcje
- 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- 1/2 kg mięsa mielonego *
- 1 średnia cebula starta na tartce
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do podsmażenia, około 1 – 2 łyżki
Wywar:
- około 400 – 500 ml wody
- 1 średnia marchewka i 1 mała pietruszka, starte na tarce o większych oczkach
- 1 łyżeczka masła
- 1 – 2 małe łyżeczki mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie
- Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 15 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
- Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej: w garnku zagotować wodę, dodać marchewkę, pietruszkę i lekko posolić (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Dodać łyżeczkę masła oraz włożyć usmażone pulpeciki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
- Pod koniec gotowania można zagęścić sos mąką, którą przesiewamy przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru. Możemy też rozprowadzić mąkę najpierw z 2 łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować.
- Na koniec dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.
Propozycja podania
tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki / kasza jęczmienna / kasza gryczana / ugotowany makaron / ogórek kiszony / surówka z marchewki / smażone buraczki / marchewka z groszkiem
Wskazówki
- * używam cielęcego np. z udźca, szynki, może być mielone z szynki wieprzowej lub inne dobrej jakości
- Zamiast bułki namoczonej w mleku można dodać 4 – 5 łyżek bułki tartej.