default-logo

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym Często pytacie mnie o dania dla dzieci. Nie ukrywam, że moje dzieci nie jedzą wszystkich prezentowanych przeze mnie potraw, choć zawsze staram się przynajmniej zachęcić ich do spróbowania 🙂 Mam w menu kilka dań, które moje dzieci lubią, chętnie zjadają, a ja jestem pewna, że zjadły wartościowy posiłek. Jak tylko wracają ze szkoły i przedszkola wspólnie siadamy do obiadu i oprócz „nowości” jestem zwykle przygotowana także na „tradycyjny” obiad. Dzięki temu dzieci nie podjadają niezdrowych przekąsek i zawsze po szkole zjadają ciepły posiłek. Wówczas kolacja może być już lżejsza i rano mają apetyt na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Pulpeciki najczęściej robię z cielęciny. Mięso w tych kuleczkach jest miękkie i rozpływa się w ustach. Takie pulpeciki, od razu po ugotowaniu można włożyć do słoiczków i zakręcić je na gorąco. W ten sposób zachowają świeżość przez tydzień w lodówce. Wystarczy dogotować kaszę gryczaną lub ziemniaki, zrobić surówkę i obiad mamy gotowy. 0

79 4.78

Pulpeciki w sosie koperkowym

  • Hity Kwestii Smaku
  • Pulpeciki
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina
  • Cielęcina
  • Dla dzieci

Szczególnie polecane dla dzieci.

Składniki

4 porcje
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1/2 kg mięsa mielonego *
  • 1 średnia cebula starta na tartce
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do podsmażenia, około 1 – 2 łyżki
Wywar:
  • około 400 – 500 ml wody
  • 1 średnia marchewka i 1 mała pietruszka, starte na tarce o większych oczkach
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 – 2 małe łyżeczki mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 15 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
  • Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej: w garnku zagotować wodę, dodać marchewkę, pietruszkę i lekko posolić (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Dodać łyżeczkę masła oraz włożyć usmażone pulpeciki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
  • Pod koniec gotowania można zagęścić sos mąką, którą przesiewamy przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru. Możemy też rozprowadzić mąkę najpierw z 2 łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować.
  • Na koniec dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.

Propozycja podania

tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki / kasza jęczmienna / kasza gryczana / ugotowany makaron / ogórek kiszony / surówka z marchewki / smażone buraczki / marchewka z groszkiem

Wskazówki

  • * używam cielęcego np. z udźca, szynki, może być mielone z szynki wieprzowej lub inne dobrej jakości
  • Zamiast bułki namoczonej w mleku można dodać 4 – 5 łyżek bułki tartej.
  • Pulpeciki w sosie koperkowym
  • Pulpeciki w sosie koperkowym
About the Author

Leave a Reply

*