default-logo

Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym

Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym Danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad. Wygodny i szybki sposób przygotowania, możliwość przygotowania wcześniej oraz odgrzewania dania, sprawi, że chętnie będziecie wracać do tego przepisu przez cały sezon dyniowy 🙂 Myślę, że na takie pulpeciki skuszą się także wszystkie małe „niejadki”, może nawet nie spostrzegą, że to nie marchewka a dynia jest dodatkiem do pysznego sosu koperkowego 😉 W wersji bardziej fit można pominąć śmietankę oraz użyć mięsa indyka. 0

32 4.72

Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym

  • Pulpeciki
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Wieprzowina
  • Dynia
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 500 g mielonego mięsa (np. szynki wieprzowej, udźca z indyka)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g dyni (waga po obraniu)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 70 ml śmietanki 30% lub 18%
  • oraz: mąka pszenna i ziemniaczana, olej roślinny lub masło klarowane

Przygotowanie

  • Mięso mielone włożyć do miski, dodać startą na tarce cebulę, jajko, bułkę tartą, suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i podsmażyć na oleju lub maśle klarowanym.
  • W międzyczasie w garnku zagotować bulion. Włożyć do niego usmażone pulpeciki. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, dodać startą na tarce dynię, kurkumę, delikatnie przemieszać, gotować przez kolejne 15 minut.
  • Na koniec przesiać do wywaru mąkę ziemniaczaną (ok. 1 – 2 łyżeczki), wymieszać i zagotować. Dodać koperek i śmietankę, wymieszać i podgrzać.

Propozycja podania

Pokrojona sałata ze śmietaną (gęsta 12% lub 18%) + posiekana czerwona papryka + koperek. Sałatę doprawiamy przed podaniem.

Wskazówki

W wersji fit można pominąć śmietankę.

  • Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym
About the Author

Leave a Reply

*