default-logo

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym Jakiś czas temu na facebooku pytałam Was o pomysły na przyrządzenie spaghetti z cukinii. Padło wiele ciekawych sugestii (dzięki za wszystkie!), dzisiaj chciałam zaproponować Wam jeszcze jeden sposób na takie warzywne spaghetti. Mięsne pulpeciki z dodatkiem kaszy jaglanej, podane w sosie pomidorowym na spaghetti z cukinii i marchewki. Do pulpecików wykorzystałam mieloną cielęcinę, ale może to być też mięso drobiowe, np. indyk. Przygotowanie jest proste, zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej, następnie nastawiamy sos pomidorowy i w międzyczasie obsmażamy pulpeciki. Obsmażone pulpeciki podgotowujemy jeszcze w sosie pomidorowym i podajemy na warzywnym spaghetti. Polecam na pyszny i zdrowy obiad! Z tego przepisu zrobicie też po prostu pyszne i delikatne mięsne pulpeciki, które możecie podać z dowolnymi dodatkami, kaszą jaglaną czy nawet z ziemniakami czy kawałkiem bagietki. 0

39 4.28

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

na warzywnym spaghetti z cukinii i marchewki

  • Pulpeciki
  • Dania główne
  • Kasza jaglana
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Wieprzowina
  • Cielęcina
  • Cukinia
  • Marchewka
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci

Składniki

Pulpeciki z kaszą
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mielonego mięsa np. łopatki, szynki (wieprzowego, cielęcego lub z indyka)
  • kawałeczek papryczki chili – opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine oraz opcjonalnie mąka do obtoczenia (użyłam ryżowej ale może być dowolna)
Sos pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów lub 600 g świeżych pomidorów
  • szklanka listków bazylii
Warzywne spgahetti
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia (ok. 300 g)

Przygotowanie

Pulpeciki z kaszą
  • Ugotowaną i dobrze ostudzoną kaszę jaglaną włożyć do pojemnika rozdrabniacza lub melaksera. Dodać natkę pietruszki i rozmiksować. Następnie dodać zeszkloną na łyżce oliwy, pokrojoną w kosteczkę cebulę razem z pokrojonym czosnkiem.
  • Dodać mielone mięso, sól, pieprz, paprykę świeżą i w proszku, wszystko zmiksować rozdrabniaczem (ale nie blenderem ręcznym!). Jeśli nie mamy rozdrabniacza mieszamy po prostu łyżką lub dłonią mięso z resztą składników. Połączyć z jajkiem.
  • Z powstałej masy mięsnej uformować małe kuleczki (masa może być miękka) i ułożyć je na desce, można obtoczyć w mące. Na patelni podgrzać 1-2 łyżki oliwy i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
Sos pomidorowy
  • Do garnka włożyć pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, można też wlać trochę białego wina lub użyć ziół prowansalskich. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować blenderem z połową bazylii. Jeśli sos jest za rzadki można go jeszcze trochę pogotować bez przykrycia, jeśli za gęsty – można dodać trochę bulionu, wina, wody.
Warzywne spaghetti
  • Marchewkę obrać, cukinię przyciąć na końcach. Zagotować osoloną wodę w garnku z dodatkiem łyżeczki cukru. Warzywa „obrać” specjalną obieraczką do julienne, najpierw wrzucić do wrzątku marchewkę i gotować ją przez minutę, następnie dodać cukinię i po kilku sekundach odcedzić. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
  • Do sosu pomidorowego włożyć podsmażone pulpeciki i gotować przez około 8 minut raz przewracając. Na talerze wyłożyć makaron, dodać pulpeciki, polać sosem, posypać porwaną bazylią.

Wskazówki

Zamiast warzywnego spaghetti można ugotować zwykły makaron.

  • Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
  • Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
  • Spaghetti z cukinii Spaghetti z cukinii
About the Author

Leave a Reply

*