default-logo

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina

Pulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż kawałek.

Mięso po tak długim pieczeniu jest delikatne, oddziela się na poszczególne włókna szarpane widelcem.

Myślę że mięso lepiej piec nocą a ja teraz piekąc pierwszy raz chciałam mieć niejako kontrolę nad pieczeniem.

Niepotrzebnie bo mięso piecze się samo, nie potrzeba go obracać, nie potrzeba podlewać.

Wystarczy tylko włożyć do garnka i piec, piec, piec.

Moje pulled pork podałam w bułach z sosem barbecue.

Było pyszne, polecam.

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina.

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina

                      Składniki:

  • 1,8 kg karkówki wieprzowej

                      Marynata:

  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 3 łyżeczki soli morskiej z borowikami
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka gałązek kocanki
  • 1 mała papryczka jalapenio

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina

Najpierw przygotowałam marynatę.

Czosnek włożyłam do blendera razem z papryczką jalapenio, gałązkami kocanki, cukrem, solą i zmiksowałam.

Na suchą patelnię wsypałam kumin, cynamon, gorczycę oraz pieprz kolorowy i podgrzewałam do momentu aż przyprawy uwolniły swój aromat.

Przełożyłam je do moździerza, utłukłam a potem dołożyłam do marynaty.

Dołożyłam także słodką paprykę i sos ostrygowy a także sos sojowy, wymieszałam.

Marynatą natarłam mięso ze wszystkich stron i włożyłam je do garnka, przykryłam i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.

Po upływie doby nagrzałam piekarnik do 100 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam doń garnek.

Piekłam mięso przez 8 godzin z przykryciem i potem jeszcze bez przykrycia aby ładnie się podpiekło 2 godziny.

Nie obracałam, nie podlewałam, nie otwierałam garnka ani piekarnika, nie robiłam nic.

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Po upieczeniu pozostawiłam mięso na 30 minut aby odpoczęło a potem porwałam je widelcem na włókna.

Jest takie delikatne i aromatyczne, pyszne.

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina


Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina

Moje mięso pulled pork podałam z sosem BBQ [ klik ] oraz w bułkach owsianych z czarnuszką [ klik ]

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina

Bułki rozkroiłam wzdłuż i posmarowałam sosem BBQ, po czym ułożyłam warstwę poszarpanego mięsa.

Na mięsie ułożyłam listki sałaty lodowej i przykryłam górną warstwą bułki również posmarowaną sosem.

Już dawno nie jadłam tak pysznego mięsa, polecam gorąco. 

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina

Smacznego.

Przepis kuchni amerykańskiej własny.

„Podróże małe i duże”

Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina
Wrotycz
About the Author

Leave a Reply

*