default-logo

Potrawka z patelni z indykiem

Pyszne danie dziś na stół wjechało, proponuje podać na stół sylwestrowy, będzie znakomitą przekąską przed północą.

Łatwe w wykonaniu, lekkie i smakowite, polecam.

Na karnawałowe imprezy też się świetnie nada.

Indyk z patelni.

Potrawka z patelni z indykiem


Potrawka z patelni z indykiem

Składniki:

  • 300 g mięsa z indyka – miałam filet z piersi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 cytryny
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • natka pietruszki do posypania
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska


Potrawka z patelni z indykiem


Potrawka z patelni z indykiem

Przygotowanie potrawki:

  • Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę.
  • Czosnek i imbir obrałam i drobno posiekałam.


Potrawka z patelni z indykiem


  • Mięso wymieszałam z sokiem z cytryny i sosem sojowym, odstawiłam na godzinę aby się zamarynowało.
  • Marchewkę pokroiłam w plasterki a selera na kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso, potem dodałam marchew i selera, smażyłam 5 minut.
  • Mięso na patelni z warzywami podlałam reszta marynaty i dodałam 1/3 szklanki wrzątku, dusiłam 15 minut.
  • Na koniec dodałam pestki dyni i orzeszki arachidowe, smażyłam jeszcze 3 minuty.
  • Na talerzu posypałam posiekana natką pietruszki.


Potrawka z patelni z indykiem


Potrawka z patelni z indykiem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Potrawka z patelni z indykiem
Zabytkowa wieża zegarowa w Chlewiskach woj. mazowieckie
About the Author

Leave a Reply

*