default-logo

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka Co zrobić z mięsem po ugotowaniu rosołu? Można wykorzystać je na pierogi (lub nieco bardziej egzotyczne empanadas), dobrym pomysłem są także krokiety lub paszteciki. Najszybszym sposobem jest jednak zrobienie potrawki. Wystarczy trochę rosołu, starta ugotowana marchewka i cebulka z rosołu oraz śmietana. Mięso dodajemy na końcu (aby się nie rozpadło), doprawiamy koperkiem. Klasycznym dodatkiem do potrawki będą ugotowane ziemniaki i mizeria. 0

45 4.36

Potrawka z indyka

  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Indyk

Składniki

4 porcje
  • 1 udziec z kością ugotowany w rosole
  • ugotowana marchewka i cebula z rosołu
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g śmietany (gęstej 18-22%)
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Wyjąć mięso z rosołu, usunąć skórkę, obrać mięso od kości.
  • Do garnka wlać rosół, zagotować. Dodać startą na tarce o większych oczkach marchewkę oraz startą na drobnej tarce cebulę.
  • Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem, dodać mąkę bezpośrednio przez sitko i zagotować.
  • Dodać śmietanę, ale nie bezpośrednio – bo może się zwarzyć – tylko wcześniej zaprawioną.
  • Dodać posiekany koperek i cząstki mięsa. Zagotować, odstawić z ognia.
  • Podawać np. z ziemniakami i surówką. Przy ponownym podgrzewaniu lub częstym mieszaniu potrawki mięso może się rozpadać.

Wskazówki

Rosół z indyka gotujemy w średnim garnku z 1 udźcem indyka (z kością), włoszczyzną: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, gałązka natki oraz z 1 cebulą, zielem angielskim (3 szt), 2 liśćmi laurowymi. Mięso zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą morską i gotujemy przez pół godziny pod przykryciem. Dodajemy warzywa i resztę składników i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godzinę. Aby rosół był bardziej dietetyczny pozbawiamy mięso skóry. Tutaj znajduje się dokładny przepis na rosół z indyka.

  • Potrawka
About the Author

Leave a Reply

*