Wczoraj pisałam jak wykonać pastę Masala Vindaloo a dziś na obiad pyszne mięso do którego zrobienia potrzeba właśnie tej pasty.
Pyszne mięso, kruche i delikatne a jednocześnie wyraziste i pachnące orientem, zapraszam na obiad.
Jedno z najpopularniejszych w świecie restauracyjnych dań hinduskich.
Polecam za Robertem Makłowiczem z którego to książki przepis pochodzi: „Fuzja Smaków”.
Pork Vindaloo – kruche i delikatne mięso.
Składniki:
- 800 g wieprzowego mięsa bez kości – schabu
- pasta masala vindaloo wg. smaku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 3 – 4 duże ziemniaki
- szczypta cukru trzcinowego
- sól do smaku
- 1 pęczek natki kolendry
Przygotowanie Pork Vindaloo:
- Drobno posiekałam cebulę i czosnek, zeszkliłam na oleju.
- Teraz na patelnię dodałam łyżkę pasty vindaloo masala, jeśli wolicie pikantniejsze dania dajcie jej więcej i smażyłam około minuty.
- Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, dodałam je na patelnię do cebulki, smażyłam 5 minut od czasu do czasu mieszałam.
- Teraz dodałam pastę pomidorową i podlałam 3/4 szklanki wody, dusiłam na maleńkim ogniu aż mięso było miękkie – 45 minut.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w taka samą kostkę jak mięso, włożyłam do garnka z mięsem, posoliłam, dodałam szczyptę cukru i gotowałam jeszcze 20 minut aż ziemniaki zmiękły.
- Posypałam natką kolendry i podałam z ryżem.
Smacznego.
Przepis z książki „Fuzja Smaków” Roberta Makłowicza.
„Podróże małe i duże”
Uroki kwietnia 2018 |