default-logo

Pork Vindaloo

Wczoraj pisałam jak wykonać pastę Masala Vindaloo a dziś na obiad pyszne mięso do którego zrobienia potrzeba właśnie tej pasty.

Pyszne mięso, kruche i delikatne a jednocześnie wyraziste i pachnące orientem, zapraszam na obiad.

Jedno z najpopularniejszych w świecie restauracyjnych dań hinduskich.

Polecam za Robertem Makłowiczem z którego to książki przepis pochodzi: „Fuzja Smaków”.

Pork Vindaloo – kruche i delikatne mięso.

Pork Vindaloo


Pork Vindaloo


Pork Vindaloo

Składniki:

  • 800 g wieprzowego mięsa bez kości – schabu
  • pasta masala vindaloo wg. smaku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 3 – 4 duże ziemniaki
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • 1 pęczek natki kolendry

Pork Vindaloo


Pork Vindaloo

Przygotowanie Pork Vindaloo:

  • Drobno posiekałam cebulę i czosnek, zeszkliłam na oleju.
  • Teraz na patelnię dodałam łyżkę pasty vindaloo masala, jeśli wolicie pikantniejsze dania dajcie jej więcej i smażyłam około minuty.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, dodałam je na patelnię do cebulki, smażyłam 5 minut od czasu do czasu mieszałam.
  • Teraz dodałam pastę pomidorową i podlałam 3/4 szklanki wody, dusiłam na maleńkim ogniu aż mięso było miękkie – 45 minut.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w taka samą kostkę jak mięso, włożyłam do garnka z mięsem, posoliłam, dodałam szczyptę cukru i gotowałam jeszcze 20 minut aż ziemniaki zmiękły.
  • Posypałam natką kolendry i podałam z ryżem.

Pork Vindaloo


Pork Vindaloo

Smacznego.

Przepis z książki „Fuzja Smaków” Roberta Makłowicza.

„Podróże małe i duże”

Pork Vindaloo
Uroki kwietnia 2018
About the Author

Leave a Reply

*