default-logo

Polędwiczki z suszonymi śliwkami

Polędwiczki z suszonymi śliwkami Danie na rodzinny obiad dla kilku osób. Klasyczne smaki w nieco nowocześniejszej odsłonie. Roladki z polędwiczki nadziewane suszonymi śliwkami maczanymi w brandy, zawinięte w kawałeczek szynki parmeńskiej i pieczone w piekarniku. To wygodna opcja dla osób, które wolą nie smażyć mięsa i wybierają wygodny sposób pieczenia. Do naczynia z upieczonymi roladkami wlewamy kremowy sos ze śmietanki, parmezanu i musztardy i całość podgrzewamy. W tym jednym naczyniu możemy danie podać na stół lub nakładać porcje. Dodatkowo danie można przygotować wcześniej, przechować w lodówce i zapiec dopiero przed podaniem. Z dodatków pasują ziemniaki lub kluski np. śląskie, kopytka lub też ryż. Surówka – np. z zimowych warzyw np. z selera korzeniowego, coleslaw z kapusty czy kalafior. Lub też warzywa z wody (o tej porze roku – mrożone). 0

78 4.56

Polędwiczki z suszonymi śliwkami

W sosie parmezanowo-śmietankowym

  • Polędwiczki
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
szynka parmeńska
szynka serrano
rozmaryn
suszone śliwki

Składniki

6 – 8 porcji
  • ok. 750 g polędwicy wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki brandy lub innego alkoholu do namoczenia (można pominąć)
  • 200 g cienko pokrojonej szynki suszonej np. serrano lub parmeńskiej
  • gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 30 g parmezanu
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

  • Śliwki włożyć do szerokiej miski, dodać pół szklanki gorącej wody oraz brandy jeśli jej używamy, wymieszać i odstawić do namoczenia (np. na całą noc lub na kilka godzin).
  • Mięso opłukać, osuszyć, odciąć błonę, która znajduje się na wierzchu polędwiczki. Pokroić na około 1 cm plasterki, roztłuc tłuczkiem na cienkie fileciki. Natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oliwą.
  • Na każdym filecie położyć namoczoną śliwkę, zawinąć w połowę plasterka szynki parmeńskiej i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Delikatnie polać resztą zalewy z suszonych śliwek (ok. 2 – 3 łyżki) i posypać listkami rozmarynu.
  • Odstawić na kilka godzin do czasu obiadu, lub od razu piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Czas pieczenia to ok. 17 minut.
  • W rondelku na średnim ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem drobno startego parmezanu, musztardy i odrobiny soli. Wyjąć naczynie z roladkami z piekarnika, pomiędzy roladki wlać gorący sos i delikatnie potrząsnąć naczyniem aby sos równomiernie się rozprowadził. Danie można postawić na kuchence i delikatnie podgrzać.
  • Polędwiczki z suszonymi śliwkami Polędwiczki z suszonymi śliwkami
  • Polędwiczki z suszonymi śliwkami Polędwiczki z suszonymi śliwkami
About the Author

Leave a Reply

*