default-logo

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli Roladki z polędwicy wieprzowej nadziewane suszonymi pomidorami, zawinięte w suszoną szynkę (serrano lub parmeńską), polane aromatycznym sosem z gorgonzoli. Jeszcze lepsze od ostatnich polędwiczek z mozzarellą. Tym razem zamiast smażyć roladki na patelni, upiekłam je w piekarniku. Jest równie smacznie, a do tego roladki można przygotować wcześniej i upiec przed samym podaniem, bez niepotrzebnego bałaganu w kuchni. Polędwiczki podałam z chrupiącymi chipsami z ziemniaków, upieczonymi w piekarniku. Przygotowanie w ten sposób ziemniaków wymaga użycia melaksera, mandoliny lub odpowiedniej tarki. Muszą być bowiem pokrojone na cieniutkie plasterki (1-2 mm) o równej grubości. Otrzymujemy wówczas najlepsze, domowej roboty chipsy 🙂 Do roladek możecie z powodzeniem zrobić inne Wasze ulubione ziemniaki lub podać je z samą sałatką. Z pewnością sprawdzą się na niejednym świątecznym stole 🙂 0

19 4.74

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli

Z dodatkiem pieczonych chipsów ziemniaczanych

  • Polędwiczki
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
suszone pomidory
gorgonzola
szynka parmeńska
tymianek
szynka serrano

Składniki

4 porcje
  • 1 duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 70 g sera gorgonzola lub mozzarella
  • 200 g cienko pokrojonej szynki suszonej np. serrano lub parmeńskiej
  • 2 – 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały kieliszek 20 ml brandy (opcjonalnie)
  • 130 g sera gorgonzola

Przygotowanie

  • Polędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na około 1 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na każdym filecie położyć kawałek suszonego pomidora i kawałeczek sera gorgonzola (w sumie wykorzystać 70 g gorgonzoli). Zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej i posmarować olejem z suszonych pomidorów.
  • Roladki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 15 minut do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.
  • W międzyczasie przygotować sos z reszty gorgonzoli (130 g). Na patelni roztopić masło oraz (opcjonalnie) wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!) Po wypaleniu alkoholu odstawić patelnię z ognia i włożyć kawałki gorgonzoli. Mieszając roztopić.
  • Roladki podawać z sosem z gorgonzoli, rukolą i ziemniakami.

Propozycja podania

  • chrupiące chipsy z ziemniaków lub ziemniaki na inne sposoby
  • rukola lub sałata lub sałata z pomidorkami i winegretem
  • Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli
  • Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoliPolędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli
  • Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli
About the Author

Leave a Reply

*