default-logo

Polędwiczki z suszonymi grzybami

Polędwiczki z suszonymi grzybami Jedno z klasycznych dań podawanych podczas Świąt czy innych rodzinnych uroczystości. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów. Na stronie znajdziecie już podobny przepis ale z wykorzystaniem grzybów świeżych lub mrożonych. Pytacie jednak często jak postępować w przypadku suszonych grzybów. Należy je wcześniej namoczyć przez noc, później podgotować i dodać do sosu. Jeśli grzyby po nocnym moczeniu są bardzo miękkie (zależy to od samych grzybów, wielkości kawałków itp.), wystarczy je po namoczeniu podsmażyć z cebulą już bez gotowania w wodzie. 0

37 4.68

Polędwiczki z suszonymi grzybami

Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów

  • Polędwiczki
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Borowiki
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
brandy
suszone grzyby

Składniki

4 porcje
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki brandy lub whisky (opcjonalnie)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  • Pokrojone na plasterki suszone grzyby zalać 1 szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia.
  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, rozpłaszczyć je palcami i delikatnie roztłuc na grubość 1 cm. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, skropić łyżką oliwy i odłożyć.
  • Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać grzyby (bez wody z moczenia) i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Dodać masło i smażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
  • Wlać brandy i odparować lub podpalić. Dodać podsmażone grzyby z cebulą. Oddzielnie połączyć śmietankę z musztardą i sosem sojowym, wlać na patelnię i zagotować. Gotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje, na koniec posypać natką pietruszki.

Propozycja podania

  • ziemniaki gratin / puree ziemniaczane / ziemniaki hasselback
  • surówka z kapusty pekińskiej np. z tego przepisu lub sałata ze śmietaną
  • Polędwiczki z grzybami Polędwiczki z grzybami
About the Author

Leave a Reply

*