default-logo

Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą

Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą Znacie już podobny przepis na stronie, tylko w postaci roladek. Kto wie czy nie lepszym sposobem są jednak całe plastry mięsa przykryte plasterkiem mozzarelli i szynki. Tutaj nie musicie się martwić o niedosmażone mięso, wychodzi soczyste i miękkie. Można pominąć pomidorki koktajlowe, które dodaje się na koniec, rozmaryn można zastąpić szałwią lub dodać szczyptę suszonego. Natarcie mięsa czosnkiem i odłożeniem do lodówki na ok. godzinę, daje naprawdę dużą różnicę w smaku mięsa. Tak samo jak użycie odpowiedniego „narzędzia” do jego rozbicia 😉 Jeśli jeszcze nie macie, kupcie koniecznie tłuczek wyglądający jak młotek z metalową „kratkowaną” końcówką, tzw. okuwany tłuczek. 0

41 4.88

Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą

Z rozmarynem i pomidorkami

  • Polędwiczki
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Z jednej patelni
  • Kuchnia włoska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Sylwester
mozzarella
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
szynka serrano

Polędwiczki wieprzowe smażone z mozzarellą i szynką parmeńską z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Proste i pyszne danie z jednej patelni.

Składniki

3 porcje
  • ok. 375 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 70 g szynki jamon serrano lub parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  • Polędwiczkę umyć, osuszyć, odkroić błonę znajdującą się na zewnętrznej stronie polędwiczki. Pokroić ukośnie na plastry o grubości 2,5 cm.
  • Każdy kawałek rozbić tłuczkiem (najlepiej takim zakończonym metalową „kratką”). Natrzeć drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę (lub dłużej jeśli jest taka konieczność).
  • Mięso wyjąć z lodówki i doprawić solą oraz pieprzem. Mozzarellę pokroić na tyle plasterków ile mamy porcji mięsa. Na każdym plasterku polędwiczki umieścić plasterek mozzarelli a na wierzchu położyć plasterek szynki. Spiąć wykałaczką przebijając mięso w 2 miejscach (jakbyśmy używali igły i nitki). Pod wystającą wykałaczkę włożyć kawałek rozmarynu. 
  • Rozgrzać oliwę z masłem na większej patelni. Włożyć mięso szynką do góry i smażyć przez ok. 2,5 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne ok. 2,5 minuty. Odstawić z ognia i posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
  • Usunąć wykałaczki, udekorować cząstkami cytryny i podawać np. z ziemniakami. Sos z patelni wykorzystać do polania porcji mięsa i ziemniaków.
  • Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą
  • Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą
About the Author

Leave a Reply

*