default-logo

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Pyszny i prosty do przyrządzenia obiad. Klasyka polskiej kuchni, sprawdzi się zarówno na obiad w stylu wyjątkowo na co dzień jak i na bardziej uroczyste okazje. Polędwiczka krótko smażona na patelni i potem jeszcze chwilę gotowana w sosie kurkowym. Do sosu obowiązkowo dodaję koperek, a wcześniej cebulkę oraz odrobinę białego wina dla bardziej wyrazistego smaku. Jeśli spotkacie na swojej drodze kurki, koniecznie zabierzcie je do domu 😉 Czeka na Was bowiem wiele świetnych przepisów do przetestowania. Między innymi kaszotto z kurkami i pomidorami, risotto z kurkami, zupa kurkowa, makaron i muszle faszerowane z kurkami itd… 0

61 4.92

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki z kurkami – prosty przepis na pyszny obiad

  • Polędwiczki
  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurki
kurkuma

Składniki

2 porcje, po 580 kcal
  • 300 g kurek
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 cebuli
  • 50 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
  • 170 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • opcjonalnie: szczypta kurkumy

Przygotowanie

  • Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
  • Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino lub bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu.
  • Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek oraz kurkumę jeśli jej używamy, odstawić z ognia.
  • Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.
  • Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 – 2 minuty.

Propozycja podania

młode ziemniaki / kluski śląskie / kopytka / placki ziemniaczane / sałata z koperkiem

Wskazówki

Jeśli sos nie wyszedł nam odpowiednio gęsty (zależy to od jakości użytej śmietanki), wówczas możemy zagęścić go mąką (1 łyżka dodana na koniec, przez sitko) i zagotować.

  • Polędwiczki z kurkami Polędwiczki z kurkami
  • Polędwiczki z kurkami Polędwiczki z kurkami
About the Author

Leave a Reply

*