default-logo

Polędwiczki w sosie paprykowym

Polędwiczki w sosie paprykowym Prosty przepis na polędwiczkę wieprzową gotowaną w sosie z dodatkiem papryki w proszku (słodkiej i ostrej). Z dodatków zaproponowałam puree ziemniaczane i surówkę z marchewki i selera konserowanego (np. z ananasem). 0

9 4.67

Polędwiczki w sosie paprykowym

Składniki

4 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa (450 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 250 ml gorącego bulionu lub rosołu
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie

  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Zeszklić ją co chwilę mieszając przez około 5 minut. Odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
  • Dodać cebulę, następnie wlać gorący bulion i dodać sos worcestershire, paprykę w proszku słodką oraz ostrą. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości mięsa, w międzyczasie 1 – 2 razy mięso przewrócić. Pod koniec dodać koncentrat.
  • Na oddzielnej patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć na patelnię z mięsem, dokładnie wymieszać i zagotować.

Propozycja podania

  • Polędwiczki w sosie paprykowym Polędwiczki w sosie paprykowym
About the Author

Leave a Reply

*