default-logo

Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej

Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej Podawane z blanszowanym szpinakiem i sosem z czerwonego wina. Polędwiczkę po obtoczeniu w zmielonym kolorowym pieprzu zawijam w szynkę, obsmażam na patelni i dopiekam w piekarniku. Oddzielnie robię mus selerowy z białego selera korzeniowego. To najlepszy mus jaki możecie sobie wyobrazić i świetny dodatek do mięsa, nie tylko do tej potrawy. Sprawdzi się też do gulaszu. Doprawiłam go białym pieprzem a na koniec zmiksowałam z mascarpone. Innym sposobem na doprawienie jest dodanie gałki muszkatołowej a nawet ziarenek wanilii. Selera razem z cebulką podsmażam na patelni później gotuję w małej ilości mleka. Zauważyłam, że seler nie może gotować się pod przykryciem, bo wtedy mięknie, robi się przezroczysty i mało smaczny. Gdy pozostanie jędrny, mus będzie biały i kremowy. Jeśli zasmakujecie w takim musie, spróbujcie też dodać do niego ziemniaków. Na Waszej liście zakupów nie może zabraknąć kolorowego i białego pieprzu, obydwa można dość łatwo dostać w sklepach. Kolorowym pieprzem doprawiamy polędwiczkę, białym – mus selerowy z selera korzeniowego. Sos z czerwonego wina w szybszej i uproszczonej wersji możemy zastąpić gęstym balsamico. Jeśli zrobicie sos z czerwonego wina, resztę możecie przechowywać przez kilka dni w zamkniętej butelce w chłodnym miejscu. 0

32 4.75

Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej

Na białym musie selerowym z mascarpone i sosem z czerwonego wina

  • Polędwiczki
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Seler korzeniowy
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
pieprz kolorowy
szynka parmeńska

Można piec polędwiczkę bez szynki w samym pieprzu, według metody opisanej w tym przepisie. Sos z czerwonego wina można zastąpić gęstym balsamico (zredukowany z miodem ocet balsamiczny).

Składniki

4 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 480 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 100 g szynki parmeńskiej, serrano, innej suszonej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
Mus selerowy
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/3 niedużej cebuli (użyłam czosnkowej)
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • 3 łyżki sera mascarpone
Sos z czerwonego wina
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki masła
Blanszowany szpinak
  • 4 garście szpinaku sałatkowego
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Polędwiczki: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić. Soki jakie wyciekną z mięsa można wlać do sosu z czerwonego wina (jeśli sos się rozrzedzi, można go chwilę pogotować w celu zagęszczenia). Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać na musie selerowym z sosem z czerwonego wina i blanszowanym szpinakiem.
  • Mus selerowy: Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzać masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera i smażyć przez minutę. Wlać mleko, zagotować, doprawić solą i białym pieprzem i gotować pod uchyloną pokrywą (nie możemy szczelnie zamknąć naczynia) przez około 15 minut. Na koniec zmiksować na gładki mus (dla pewności można nie dodawać od razu całej ilości mleka), dodać mascarpone i jeszcze raz zmiksować lub wymieszać.
  • Sos z czerwonego wina: Wszystkie składniki umieścić w rondelku lub garnku i gotować przez około 15 minut na większym ogniu aż powstanie średnio gęsty syrop, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać masło, roztopić i odstawić z ognia.
  • Blanszowany szpinak: Szpinak opłukać i otrzepać z wody. Włożyć na patelnię i mieszając podgrzewać przez niecałą minutę aż szpinak zwiędnie, odstawić z ognia, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem.
  • Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej
  • Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej
  • Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej
About the Author

Leave a Reply

*