default-logo

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym Myślę, że dzisiejsze danie na stałe wejdzie do Waszego menu 🙂 Polędwiczka w chrupiącej panierce z czarnego grubo zmielonego pieprzu podawana z kremowym i bogatym w smaku sosem pieczarkowym na purée ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu. Całość uzupełni surówka np. z kopru włoskiego i selera naciowego. Jeśli chcecie mieć idealną, soczystą polędwicę, musicie ją najpierw obsmażyć z każdej strony, później dopiec w piekarniku. Dla 1/2 kg polędwicy optymalny czas pieczenia to 15 minut. Na patelni po polędwiczce robimy sos pieczarkowy z podsmażonych pieczarek, cebulki, bulionu z dodatkiem suszonego grzybka i sosu worcester. Dla podniesienia smaku sosu dodaję też brandy oraz musztardę. Na koniec lekko zabielam śmietanką oraz dodaję natkę pietruszki. Zamiast pieczarek możecie użyć świeżych grzybów leśnych. 0

118 4.86

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym

Z chrzanowym purée ziemniaczanym

  • Hity Kwestii Smaku
  • Polędwiczki
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Pieczarki
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
chrzan
suszone grzyby

Składniki

4 porcje
  • 1 polędwica wieprzowa (500 g)
  • sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
Sos z pieczarkami
  • 350 g pieczarek
  • 1/2 szklanki gorącego domowego bulionu lub wody
  • kilka kawałków suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire (lub sojowego)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brandy lub whisky (opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy (np. dijon)
  • 1/4 szklanki (60 ml) gęstej śmietany 30%
Purée z chrzanem
  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Polędwicę ocieplić w temp. pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion lub wodę zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcestershire (lub sojowym). Posiekać natkę pietruszki i cebulę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Polędwicę doprawić solą i dokładnie obłożyć pieprzem, posmarować 1 łyżką oliwy. Rozgrzać patelnię (np. taką, którą można wstawiać do piekarnika, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia).
  • Na patelni podgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na blaszkę) i piec przez 18 minut. Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).
  • Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy (opcjonalnie) i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki. Sprawdzić czy sos jest odpowiednio słony.
  • Purée ziemniaczane z chrzanem: Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu.
  • Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki i podawać z wybraną surówką.

Propozycja podania

  • surówka z kopru włoskiego
  • marchewka glazurowana
  • Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym
About the Author

Leave a Reply

*