default-logo

Polędwiczka cytrusowo-bakaliowa

Polędwiczka cytrusowo-bakaliowa Polędwiczka w sosie cytrusowym z suszonymi owocami (morelami i daktylami). Kilka etapów przygotowania, ale proste wykonanie i niebanalny smak dania. Mięso najlepiej zamarynować na noc, następnego dnia obsmażyć i upiec. Do podania polecam świeże mango oraz – jeśli lubimy – kolendrę. 0

14 4.5

Polędwiczka cytrusowo-bakaliowa

z suszonymi morelami i daktylami

  • Polędwiczki
  • Dania główne
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
daktyle
kolendra
suszone morele

Składniki

4 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g ryżu
  • 1 mango
  • świeża kolendra
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Marynata:
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub z owoców tropikalnych
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • 4 suszone morele i 4 suszone daktyle

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej polędwiczkę doprawić solą, pieprzem i zamarynować: do rondelka włożyć składniki marynaty – obrany i stary imbir, sok pomarańczowy, sok z cytryny, wino, dżem, ostrą paprykę w proszku, miód i pokrojone suszone owoce. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie ostudzić. Zanurzyć mięso w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć mięso z marynaty, marynatę zachować. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na blaszkę) i piec przez 15 minut. Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 6-7 minut).
  • Marynatę wlać na patelnię po mięsie i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, na koniec w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną.
  • Polędwiczkę pokroić i ułożyć na ugotowanym ryżu, posypać pokrojonym mango i skropić połową limonki, polać sosem i posypać listkami kolendry.
  • Polędwiczka z sosem cytrusowo-bakaliowym
About the Author

Leave a Reply

*