default-logo

Podudzia po indyjsku

czwartek, 13 października 2016

Podudzia po indyjsku

Fajny obiad trafił na mój stół.

Lubicie takie indyjskie wariacje z mięsem?

Tutaj użyłam podudzi z kurczaka bez kości, ale z kostkami też będzie ok.

Aromat i smak tak podanego mięsa bezcenny, polecam serdecznie.

Podudzia po indyjsku.

Podudzia po indyjsku


Podudzia po indyjsku



              Składniki:

  • 6 podudzi kurczaka bez kości
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • listki z 1 gałązki estragonu

Podudzia po indyjsku


Podudzia po indyjsku

Do moździerza wsypałam przyprawy: garam masala, kurkumę, paprykę, pieprz cayenne i sól i razem utarłam.

Podudzia po indyjsku


Mieszanką przypraw natarłam umyte i osuszone udka, odstawiłam do lodówki na 2 – 3 godziny.

Na 30 minut przed smażeniem wyjęłam z lodówki i obsmażyłam z każdej strony.

Dodałam teraz wodę, koncentrat pomidorowy i cukier.

Dusiłam pod przykryciem 40 minut, odwracając w trakcie duszenia udka aby równo zmiękły.

Na koniec dodałam śmietankę i gotowałam jeszcze kilka minut.

Posypałam posiekanym estragonem i podałam z pieczywem.

Podudzia po indyjsku

Smacznego.

Przepis kuchni indyjskiej.

„Podróże małe i duże”

Podudzia po indyjsku
Podgrzybek w ukryciu
About the Author

Leave a Reply

*