Podudzia po indyjsku
czwartek, 13 października 2016
Fajny obiad trafił na mój stół.
Lubicie takie indyjskie wariacje z mięsem?
Tutaj użyłam podudzi z kurczaka bez kości, ale z kostkami też będzie ok.
Aromat i smak tak podanego mięsa bezcenny, polecam serdecznie.
Podudzia po indyjsku.
Składniki:
- 6 podudzi kurczaka bez kości
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 100 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
- listki z 1 gałązki estragonu
Do moździerza wsypałam przyprawy: garam masala, kurkumę, paprykę, pieprz cayenne i sól i razem utarłam.
Mieszanką przypraw natarłam umyte i osuszone udka, odstawiłam do lodówki na 2 – 3 godziny.
Na 30 minut przed smażeniem wyjęłam z lodówki i obsmażyłam z każdej strony.
Dodałam teraz wodę, koncentrat pomidorowy i cukier.
Dusiłam pod przykryciem 40 minut, odwracając w trakcie duszenia udka aby równo zmiękły.
Na koniec dodałam śmietankę i gotowałam jeszcze kilka minut.
Posypałam posiekanym estragonem i podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
„Podróże małe i duże”
Podgrzybek w ukryciu |