default-logo

Podudzia kurczaka po marokańsku

Podudzia kurczaka po marokańsku Danie z jednej patelni inspirowane kuchnią marokańską. Popularne podudzia z kurczaka, ale doprawione w niecodzienny i aromatyczny sposób. Z dodatkiem zielonych oliwek, podawane z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiej to pomysł na pyszny rodzinny obiad. 0

44 4.66

Podudzia kurczaka po marokańsku

  • Kuchnia marokańska
  • Dania główne
  • Kurczak
zielone oliwki
szafran

Podudzia kurczaka gotowane w sosie z oliwkami w stylu marokańskim. Pyszny obiad z jednej patelni.

Składniki

4 porcje
  • 1 kg podudzi (pałek) kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie – świeża kolendra (ok. pół szklanki listków)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, szczypta szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 70 g zielonych oliwek (drylowanych, ze słoiczka)
  • 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi

Przygotowanie

  • W naczyniu tagine lub w dużej wysokiej patelni podgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć dokładnie z każdej strony.
  • Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażyć mieszając.
  • Wlać 1 szklankę wrzącej wody oraz przyprawy: zmielony pieprz, kurkumę, szafran, paprykę, kumin. Wszystko wymieszać i zagotować na większym ogniu.
  • Dodać połowę posiekanej natki i ewentualnie kolendry, wymieszać, przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 30 minut. W międzyczasie raz przewrócić mięso na drugą stronę.
  • Zdjąć pokrywę, dodać odcedzone zielone oliwki oraz sok z 1/4 cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, następnie z 2 łyżkami sosu z patelni, przelać do potrawy i wymieszać z resztą sosu.
  • Gotować bez przykrycia przez ok. 10 – 15 minut aż sos trochę zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Posypać resztą posiekanej natki i kolendry.

Propozycja podania

  • kasza bulgur lub ziemniaki (gotowane lub pieczone)
  • surówka z pomidora pokrojonego w kosteczkę z papryczką chili i kolendrą lub surówka z kapusty (coleslaw)
  • Podudzia kurczaka po marokańsku Podudzia kurczaka po marokańsku
  • Podudzia kurczaka po marokańsku Podudzia kurczaka po marokańsku
About the Author

Leave a Reply

*