default-logo

Podpłomyki farmerskie

Znalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne.

Przypominają mi trochę gruzińskie chaczapuri.

Zapraszam gorąco na pyszne Podpłomyki farmerskie.

Podpłomyki farmerskie


Podpłomyki farmerskie


                  Składniki: ( 4 porcje )

  • 500 g półtłustego mielonego twarogu
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta sody
  • 500 g marchewki
  • 2 dymki
  • 1 filet z kurczaka upieczony lub gotowany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz
  • olej do smażenia

Podpłomyki farmerskie


Podpłomyki farmerskie

Marchewki obrałam i pokroiłam w zapałkę.

Zagotowałam osoloną wodę i na wrzącą włożyłam słupki marchewki, gotowałam 4 minuty.

Teraz osączyłam i ostudziłam.

Dymkę pokroiłam w plasterki i dołożyłam do marchewki.

Upieczony filet z kurczaka porwałam na kawałki, dołożyłam do marchewki i wymieszałam, dodałam soli i białego pieprzu do smaku.

Twaróg wymieszałam z jajami i dodałam tyle mąki  aby powstało gęste ale łatwe do rozsmarowania ciasto.

Dodałam sodę, sól i wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje ciasta na placek około 20 cm średnicy, lekko rozpłaszczając.

Podpłomyki farmerskie


Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu na każdy placek nakładałam porcję marchewki z kurczakiem i dymką.

Jogurt wymieszałam z serkiem homogenizowanym, z posiekanym  szczypiorkiem, solą i białym pieprzem.

Ziołowy sos podałam do podpłomyków.

Podpłomyki farmerskie


Podpłomyki farmerskie

Smacznego.

Przepis z domowego archiwum.

„Podróże małe i duże”

Podpłomyki farmerskie
Sycylijskie czerwone pomarańcze
About the Author

Leave a Reply

*