Podpłomyki farmerskie
Znalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne.
Przypominają mi trochę gruzińskie chaczapuri.
Zapraszam gorąco na pyszne Podpłomyki farmerskie.
Składniki: ( 4 porcje )
- 500 g półtłustego mielonego twarogu
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szczypta sody
- 500 g marchewki
- 2 dymki
- 1 filet z kurczaka upieczony lub gotowany
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- biały pieprz
- olej do smażenia
Marchewki obrałam i pokroiłam w zapałkę.
Zagotowałam osoloną wodę i na wrzącą włożyłam słupki marchewki, gotowałam 4 minuty.
Teraz osączyłam i ostudziłam.
Dymkę pokroiłam w plasterki i dołożyłam do marchewki.
Upieczony filet z kurczaka porwałam na kawałki, dołożyłam do marchewki i wymieszałam, dodałam soli i białego pieprzu do smaku.
Twaróg wymieszałam z jajami i dodałam tyle mąki aby powstało gęste ale łatwe do rozsmarowania ciasto.
Dodałam sodę, sól i wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje ciasta na placek około 20 cm średnicy, lekko rozpłaszczając.
Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu na każdy placek nakładałam porcję marchewki z kurczakiem i dymką.
Jogurt wymieszałam z serkiem homogenizowanym, z posiekanym szczypiorkiem, solą i białym pieprzem.
Ziołowy sos podałam do podpłomyków.
Smacznego.
Przepis z domowego archiwum.
„Podróże małe i duże”
Sycylijskie czerwone pomarańcze |