placki ziemniaczane z mięsem przepis

Chrupiące placki ziemniaczane to klasyk kuchni polskiej i danie, które uwielbiają chyba wszyscy. Są nie tylko pyszne, ale i niezwykle proste w przygotowaniu ze względu na krótką listę składników.


Dzisiaj mam dla Was przepis na bogatszą wersję placuszków, a dokładnie placki ziemniaczane z mięsem mielonym. W takiej wersji placki są bardziej sycące i zaspokoją głód na dłużej.

Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego są soczyste i chrupiące. Znakomicie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Zapraszam na przepis i jak zwykle zachęcam do wypróbowania.

PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: około 12 sztuk

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce. Przełożyć do startych ziemniaków.
  • Następnie do warzyw dodać mięso mielone, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz słodką paprykę. Wymieszać.
  • Kolejno wbić jajko i dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ponownie wymieszać do połączenia.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładać łyżką porcje masy i smażyć z obydwu stron do zarumienienia.




przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym
przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym




placki ziemniaczane z mielonym mięsem przepis

A poniżej wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotować placki ziemniaczane z mięsem mielonym.