default-logo

Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku

Pomysł na te placki zdobyłam od kolegi z Ukrainy, on takie robi w domu.

Zajadaliśmy ze smakiem, są aromatyczne i bardzo pyszne, polecam każdemu.

Od czasu do czasu można takie sobie zrobić.

Zaczynamy gotowanie.

Ziemniaczane placki ukraińskie.

Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku

Składniki:

  • 800 g obranych i startych ziemniaków
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • 1 jajo
  • 5 pełnych łyżek mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szalotka
  • olej do smażenia


Nadzienie:

  • 250 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku

Przygotowanie placków:

  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych otworach.
  • Szalotkę obrałam i też starłam na tarce.
  • Wymieszałam ziemniaki z cebulą, jajem, mąką, szczyptą soli i pieprzu.
  • Boczek pokroiłam w drobna kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim boczek, potem dodałam posiekaną cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
  • Na gorący olej nakładałam łyżkę masy ziemniaczanej, po 30 sekundach na placku umieszczałam łyżkę podsmażonego boczku


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku


  • i nakrywałam ją kolejną łyżką masy ziemniaczanej.
  • Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z resztą boczku z cebulką.


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku


Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku

Smacznego.

Przepis kuchni ukraińskiej.

„Podróże małe i duże”

Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku
Dwór w Balkowie
About the Author

Leave a Reply

*