Pomysł na te placki zdobyłam od kolegi z Ukrainy, on takie robi w domu.
Zajadaliśmy ze smakiem, są aromatyczne i bardzo pyszne, polecam każdemu.
Od czasu do czasu można takie sobie zrobić.
Zaczynamy gotowanie.
Ziemniaczane placki ukraińskie.
Składniki:
- 800 g obranych i startych ziemniaków
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 1 jajo
- 5 pełnych łyżek mąki orkiszowej jasnej
- 1 szalotka
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 250 g pokrojonego w kostkę boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Przygotowanie placków:
- Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych otworach.
- Szalotkę obrałam i też starłam na tarce.
- Wymieszałam ziemniaki z cebulą, jajem, mąką, szczyptą soli i pieprzu.
- Boczek pokroiłam w drobna kostkę.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim boczek, potem dodałam posiekaną cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
- Na gorący olej nakładałam łyżkę masy ziemniaczanej, po 30 sekundach na placku umieszczałam łyżkę podsmażonego boczku
- i nakrywałam ją kolejną łyżką masy ziemniaczanej.
- Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z resztą boczku z cebulką.
Smacznego.
Przepis kuchni ukraińskiej.
„Podróże małe i duże”
Dwór w Balkowie |