Placki z cukinii i kurczaka


Domowe placki z cukinii to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są one bardzo szybkie w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Będą idealnym pomysłem na smaczny i szybki obiad.

Placki z cukinii świetnie smakują solo, jednak tym razem postawimy na mięsny dodatek w postaci kurczaka. Zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na placki z cukinii i kurczaka. Przepis ten jest bardzo łatwy, a placuszki smaczne i bardzo sycące. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi takich dań.

Placki z cukinii i kurczaka świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis znajdziecie tutaj: Domowy Sos Czosnkowy


Placku z cukinii i kurczaka można także podawać z tradycyjnym ketchupem lub ulubioną surówką. W każdym wariancie smakują wyśmienicie. Sprawdźcie sami!

PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII I KURCZAKA

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kurczaka 
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pęczek pietruszki 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry 




Przygotowanie:

  • Obrać ziemniaki.
  • Zatrzeć ziemniaki i cukinię ze skórką na tarce o grubych oczkach.
  • Masę posypać  łyżeczką soli, wymieszać, pozostawić na kilka minut i dokładnie odcisnąć. 
  • Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pierzem, solą, curry, majerankiem. Usmażyć na łyżce oliwy.
  • Wszystkie  składniki umieścić w jednej misie i wymieszać.
  • Patelnie nagrzać z łyżką oliwy i smażyć cieniutkie placki (o średnicy ok 8cm)  kilka minut na każdej stronie. Z porcji można otrzymać około 20 placuszków.




  • Placki można położyć na ręcznik papierowy, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. 
  • Podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub ulubioną surówką.
Placki z cukinii i kurczaka przepis