Placki po węgiersku


Placki po węgiersku podawane z gulaszem wieprzowym, śmietaną i świeżym szczypiorkiem to danie, które kojarzę z czasów dzieciństwa. Jako dziecko wolałam same placki, bez gulaszu, dopiero po pewnym czasie doceniłam cudowny smak całego dania. Chrupiący placek podany z dodatkiem aromatycznego gulaszu węgierskiego smakuje naprawdę obłędnie. Sam zapach wywodzący się z kuchni podczas przygotowywania tego dania jest nie do opisania.

Placki po węgiersku to danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Jest bardzo sycące, smaczne, wręcz idealne. Najlepiej smakuje w chłodne dni, ponieważ jest rozgrzewające. A Wy, znacie przepis na placki po węgiersku? Przygotowujecie je w swoich domach?

Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem, który dla Was przygotowałam. Starałam się dokładnie opisać każdy krok, byście mogli w łatwy sposób odwzorować to danie w swoim domu. Jest naprawdę warte przygotowania. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA PLACKI PO WĘGIERSKU




Składniki

GULASZ

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

PLACKI

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

DODATKOWO

  • śmietana
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

GULASZ WĘGIERSKI

  • Mięso kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Podczas smażenia cebuli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Następnie wykładamy na patelnię mięso i całość podsmażamy.
  • Na patelnię z mięsem wykładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy na małej mocy palnika.
  • Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość, na patelnię wykładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy.
  • W kolejnym kroku dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz szklankę wody, mieszamy. Wszystkie składniki dusimy razem na małym ogniu przez 1 godzinę.
  • Po upływie godziny w 100 ml wody rozpuszczamy mąkę i dolewamy do gotującego się gulaszu. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.


PLACKI ZIEMNIACZANE

  • Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostawiamy na kilka minut, by puściły wodę. Następnie delikatnie odciskamy.
  • Do odciśniętych ziemniaków dodajemy posiekaną cebulę, mąkę oraz wbijamy jajka. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzewamy olej. Następnie nakładamy porcję masy, rozprowadzając ją po całej patelni. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Placek po węgiersku – wykonanie:

  • Usmażony placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu i wykładamy go na talerz.
  • Na połowę placka wykładamy porcję przygotowanego gulaszu węgierskiego.
  • Placek składamy na pół, na wierzchu dekorując go łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem.




placek po węgiersku
przepis na placki po węgiersku
placki po węgiersku - przepis




Placek po węgiersku

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane w rozmiarze xxl podawane z aromatycznym gulaszem węgierskim to prawdziwy raj dla podniebienia. Danie to serwowane jest w wielu knajpach i restauracjach, ale nie ma to, jak domowy placek po węgiersku, który przygotujemy sami. Oczywiście z pewnością każdy z Was posiada swój autorski i oryginalny przepis na domowe placki po węgiersku. Mnie i mojej rodzinie najbardziej smakuje ta receptura, którą zaprezentowałam Wam powyżej. Idealne i chrupiące placki, odpowiednio wyważone składniki na gulasz, niebo w gębie.

Przepis na placki po węgiersku

Sam przepis na placki po węgiersku możemy podzielić na dwa etapy. Jeden z nich to przygotowanie samych placków ziemniaczanych, które przygotowujemy w nieco większych rozmiarach, niż w przypadku tradycyjnych placków ziemniaczanych. Najlepiej użyć do ich przygotowania patelnię o średnicy około 20-22 cm.

Gulasz węgierski



Gulasz węgierski to kolejny etap w przypadku przygotowania placków po węgiersku. Do jego wykonania najlepiej wybrać mięso wieprzowe, zazwyczaj wybieram łopatkę, lub szynkę. Tak przygotowany gulasz po węgiersku możemy również podawać z tradycyjnymi ziemniakami czy ryżem.