Przepis na to cudo znalazłam u Moniki, bardzo przypadł mi do gustu i szybko składniki wyszukałam, posiekałam i na patelnię.
To może być danie obiadowe ale i na śniadanie będzie pysznie i pożywnie.
Spróbujcie i Wy zachęcam.
Placek ziemniaczany z kurczakiem i pieczarkami.
Składniki: 1 porcja
- 1 średni ziemniak
- 1 pojedyncza, nieduża pierś z kurczaka
- 1 duża pieczarka
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki pszennej T 650
- sól morska
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej czerwonej papryki
- 2 łyżki natki pietruszki
- szczypta soli
- pieprz świeżo mielony
- kiełki mieszanki rosyjskiej
Przygotowanie placka:
- Ziemniaka obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Pieczarkę posiekałam, kurczaka pokroiłam w paski, wymieszałam w misce.
- Dodałam jajo, posiekaną natkę pietruszki, starty ser żółty, mąkę, sól i pierz, dokładnie wymieszałam.
- Rozgrzałam olej na patelni i wylałam masę, formując placek.
- Smażyłam aż placek zrobił się rumiany z obu stron na średnim ogniu, pod przykryciem.
Przygotowanie salsy:
- Posiekałam pomidora i paprykę.
- Dodałam posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszałam.
- Placek ułożyłam na talerzu, na nim salsę i kiełki mieszanki rosyjskiej.
Smacznego.
„Podróże małe i duże”
Jezioro Lubieńskie – Lubień Kujawski woj. kujawsko – pomorskie |