default-logo

Pizza po indyjsku

Pizza jak wiadomo to przysmak typowo włoski.

Czemu jednak nie spróbować zrobić ją na sposób indyjski? smaki Indii doskonale sprawdziły się na pizzy.

Nam smakowało bardzo a czy Tobie? przekonaj się wypiekając ten przysmak.

Indyjska pizza.

Pizza po indyjsku


Pizza po indyjsku

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej T 650
  • szczypta cukru
  • 130 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 7 g drożdży instant


Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 gałązka mięty
  • 1/8 kiszonej cytryny
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku


Dodatkowo:

  • ser Mimolette w plastrach ok. 100 – 140 g
  • oliwa do smarowania spodu
  • 5 dużych listków szałwii muszkatołowej lub kilkanaście małych listków


Pizza po indyjsku


Pizza po indyjsku

Przygotowanie ciasta:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, cukier i drożdże a potem wodę i oliwę i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 60 minut.


Przygotowanie farszu:

  • Mięso mielone włożyłam do miski, dodałam posiekaną kiszoną cytrynę, posiekane listki mięty, posiekany czosnek, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Na oliwie podsmażyłam mięso, tak aby powstały grudki.


Przygotowanie pizzy:

  • Listki szałwii umyłam i osuszyłam.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce, tej z wyposażenia piekarnika.
  • Posmarowałam ciasto oliwą z oliwek, ułożyłam na niej plastry sera.
  • Na serze ułożyłam liście szałwii a na nich podsmażone mięso.
  • Na wierzchu porwałam kilka plastrów sera i rozsypałam go.
  • Piekłam pizzę w piekarniki nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 35 minut lub do zezłocenia brzegów.
  • Po upieczeniu pokroiłam na kawałki.


Pizza po indyjsku

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Pizza po indyjsku
Karkonosze od strony Czech
About the Author

Leave a Reply

*