default-logo

Pizza na świeżych drożdżach | Słodkie okruszki

Pizza na świeżych drożdżach | Słodkie okruszki

Pizza na świeżych drożdżach | Słodkie okruszki

Pizza na świeżych drożdżach To że lubimy pizze pisałam wam już nie raz. Dziś kolejny pyszny przepis. Pizza na świeżych drożdżach z kiełbasą krakowską z dzika, ogórkiem i kukurydzą. Tak prosto i tak pysznie. Z podanego przepisu przygotowałam dwie pizze. Jedną małą w wersji minimalistycznej dla dzieci (coś na kształt pizzy Margherita), a drugą dla mnie i męża z pyszną kiełbasą. Obie pizze znikły w mgnieniu oka. Polecam i wam.

Pizza na świeżych drożdżach | Słodkie okruszki

Do pizzy dodałam pyszną kiełbasę krakowską z dzika od Pieczone&Wędzone. Polecam tą kiełbasę tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest:

  • wolne od GMO, gluteny i alergenów,
  • dziczyzna z polskich lasów,
  • świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
  • same naturalne dodatki,
  • wędzone naturalnym dymem

Składniki:

Z podanych składników przygotujecie 1 dużą cienką pizze (duża blacha z wyposażenia piekarnika) i 1 małą:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • kilka plasterków kiełbasy krakowskiej z dzika Pieczone&Wędzone
  • 2 pełne łyżki kukurydzy
  • 1 ogórek kosnerwowy
  • 1 mała szalotka
  • około 125 g tartej mozzarelli
  • prosty sos pomidorowy (u mnie gotowy)

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę z oliwek. Całość zagniatamy dokładnie ręką (dość długo, tu trzeba być cierpliwym). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Pizza na świeżych drożdżach | Słodkie okruszki

Uwaga! Blachy na których pieczemy pizze wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oliwy lub oleju, rękę też delikatnie smarujemy. Układamy kawałek ciasta na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Można przygotować 1 dużą, grubszą pizze. Lub dwie małe. U mnie 1 mała z około 1/3 ciasta (sos, ser, odrobina przypraw) i duża pizza widoczna na zdjęciu.

Spód dużej pizzy smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, układamy dodatki (kiełbasę, kukurydzę, ogórek, cebulę) i posypujemy resztą sera.

Pizza na świeżych drożdżach | Słodkie okruszki

Pizze pieczemy  rozgrzany do 240 stopni (grzanie góra-dół) około 12-14 minut. Czas pieczenia może być różny,  pizze należy obserwować. Pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*