default-logo

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą

niedziela, 20 grudnia 2015

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą

Danie iście królewskie, pyszne i aromatyczne .

Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam.

Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało.

Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask.

Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki „Przepisy naszych mam”.

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą.

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą


Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą

     

            Składniki:

  • 2 świeże piersi z gęsi
  • 3 łyżki oleju
  • 2 – 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz

             Jabłka w cieście:

  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jabłka ze skórką 
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej – miałam borówkę brusznicę 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól morska
  • pieprz

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą


Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą

Piersi z gęsi oddzieliłam od kości a skórę ponacinałam w kratkę tak aby nie przeciąć mięsa.

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą


Skropiłam mięso olejem, natarłam solą i pieprzem, obłożyłam rozmarynem, czosnkiem zmiażdżonym razem z łupinką, listkami laurowymi, miałam świeże i dałam 5 a także zielem angielskim.

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą


Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 2 godziny do zamarynowania do lodówki.

Mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed smażeniem aby się ociepliło.

Na średnim ogniu rozgrzałam patelnię, mięso oczyściłam z marynaty i położyłam skórą do dołu.

Smażyłam 5 – 6 minut aż skóra zrobiła się chrupiąca a nadmiar tłuszczu się wytopił.

Przełożyłam mięso na druga stronę.

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą


Smażyłam dodatkowe 5 – 6 minut.

Następnie mięso wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 C z opcją grzania góra/dół i podpiekałam 15 – 20 minut.

Potem wyjęłam z piekarnika, odstawiłam na talerz i pozostawiłam na 10 minut aby mięso „odpoczęło”.

Po tym czasie mięso pokroiłam w plasterki.

Z mąki, mleka i jaja przygotowałam ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Doprawiłam ciasto pieprzem i solą.

Z jabłek usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w plasterki grubości 1 cm wraz ze skórką.

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą


Maczałam plastry jabłka w cieście i smażyłam na oleju na złoty kolor z obu stron.

Usmażone układałam na ręczniku papierowym do osączenia tłuszczu.

Borówkę wsypałam do rondelka, zalałam szklanką wody i na małym ogniu gotowałam 5 minut, doprawiłam cukrem.

Skrobię ziemniaczaną rozprowadziłam w 50 ml wody i wlałam do gotującej się borówki brusznicy.

Gotowałam ciągle mieszając do momentu aż powstał gęsty sos.

Plastry piersi gęsi podałam z jabłkami w cieście i brusznicą.

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą

Smacznego.

Przepis z ulotki Biedronki.

„Podróże małe i duże” 

Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą
Samotny biały żagiel
About the Author

Leave a Reply

*