Pierś kacza w ostrygach
sobota, 17 października 2015
Już kiedyś pisałam że jestem uzależniona od sosu ostrygowego?
Jeśli nie to teraz obwieszczam wszem i wobec że jestem uzależniona od sosu ostrygowego, dlaczego nie pytajcie nawet, nie wiem, jest pyszny.
Dodawałabym go do wszystkich potraw a tym razem dodałam go do piersi kaczej i to naprawdę był znakomity pomysł.
Filet kaczy nabrał jeszcze więcej smaku i aromatu, polecam.
Pierś kacza w ostrygach.
Składniki:
- 2 filety z piersi kaczej
- 2 – 3 łyżki sosu ostrygowego
- pieprz cytrynowy
Pierś kaczki natarłam pieprzem cytrynowym i sosem ostrygowym.
Każdy filet nacięłam w kratkę od strony skóry tak aby nie przeciąć mięsa a samą skórę.
Mięso wstawiłam na godzinę do lodówki.
Smażyłam pierś na suchej patelni najpierw od strony skóry 7 minut a potem na drugiej stronie 6 minut.
Usmażone mięso zdjęłam z patelni i pozwoliłam mu odpocząć kilka minut aby było soczyste i pyszne.
Podałam pierś z botwinką i małymi ziemniaczkami.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Zapach rumianku |