default-logo

Pieczony sandacz z talarkami ziemniaków i porami

Pieczony sandacz z talarkami ziemniaków i porami Pieczony sandacz to – obok filetów na musie porowo-ziemniaczanym – kolejny godny polecenia sposób na przyrządzenie tej pysznej ryby. Sandacza pieczemy razem z talarkami młodych ziemniaków posypanych parmezanem oraz porem w śmietanie i maśle. Wszystko zajmuje 20 minut (w 200 st. C, dla ryby o wadze 600g). Po tym czasie parmezanowe ziemniaki oraz por są delikatnie zrumienione a mięso ryby perfekcyjnie upieczone. Wszystko podaję z dodatkowym sosem z porów, śmietanki i chrzanu. Polecam – to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny 🙂 0

26 4.73

Pieczony sandacz z talarkami ziemniaków i porami

Z sosem porowo-chrzanowym

  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Por
  • Sandacz
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
chrzan

Składniki

2 porcje
  • 1 sandacz o wadze około 600 g, wypatroszony i oczyszczony
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła, roztopionego (użyłam klarowanego)
  • 4 nieduże ziemniaki (użyłam młodych)
  • 2 – 3 łyżki drobno startego parmezanu (lub innego sera do zapiekania)
  • 1/3 pora przekrojonego wzdłuż (biała i jasnozielona część)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeży tymianek do posypania
Sos porowo-chrzanowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pora, posiekanego
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Rybę ponacinać nożem, posypać solą morską, do środka włożyć gałązki natki pietruszki. Wysmarować 1 łyżką roztopionego masła i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornej patelni.
  • Ziemniaki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, pokroić na talarki i włożyć do garnka. Posolić, zalać zimną wodą i zagotować. Ugotować do miękkości, odcedzić. Wymieszać z 1 łyżką roztopionego masła, ułożyć w naczyniu i posypać tartym parmezanem.
  • Pora posiekać, posolić i wymieszać z 3 łyżkami śmietany 30%. Włożyć wszystko do naczynia (przykrywając częściowo rybę). Obok położyć połówkę cytryny posypaną cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-22 minuty.
  • W międzyczasie przygotować sos porowo-chrzanowy: do rondelka lub na patelni roztopić masło, dodać pora, szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu dusić na umiarkowanym ogniu przez 5 – 7 minut aż zmięknie. Dodać śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia i doprawić chrzanem.
  • Danie posypać listkami tymianku i podawać z sosem porowo-chrzanowym skrapiając lekko karmelizowaną cytryną.
  • Sandacz pieczony z talarkami ziemniaków i porami Sandacz pieczony z talarkami ziemniaków i porami
  • Sandacz pieczony z talarkami ziemniaków i porami Sandacz pieczony z talarkami ziemniaków i porami
About the Author

Leave a Reply

*