default-logo

Pieczony placek ziemniaczany ze Stroganowem

Pieczony placek ziemniaczany ze Stroganowem Niedawano podawałam przepis – jako propozycję śniadaniową – na pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili. Dzisiaj bardziej klasycznie, obiadowo – placek ziemniaczany z piekarnika z szybkim gulaszem a’la Stroganow. Do Stroganowa tradycyjnie wykorzystujemy polędwicę wołową dzięki czemu – zanim upiecze się placek – gulasz też będzie już gotowy. 0

11 4.27

Pieczony placek ziemniaczany ze Stroganowem

  • Gulasze
  • Dania główne
  • Wołowina
  • Ziemniaki

Pieczony placek ziemniaczany podany z szybkim gulaszem a’la Boeuf Stroganow.

Składniki

2 porcje
  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
Boeuf Stroganow:
  • 200 g polędwicy wołowej (sprawdzi się też wieprzowa)
  • 5 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • szczypta mielonej czerwonej papryki
  • szczypta tymianku
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1/3 szklanki gorącego bulionu (lub wody + 1 łyżka sosu sojowego)
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • do posypania: natka pietruszki

Przygotowanie

Pieczony placek ziemniaczany:
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dno i bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu) lub innej żaroodpornej formy posmarować grubszą warstwą oliwy extra vergine.
  • Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki oliwy extra vergine, sól i pieprz. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piec placek jeszcze przez ok. 5 minut do czasu aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika.
Boeuf Stroganow:
  • Polędwicę pokroić na cienkie plasterki w poprzek włókien, plasterki z kolei pokroić na paski. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na łyżce masła.
  • Dodać mięso, obsmażyć, doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz tymiankiem. Dodać pieczarki i smażyć razem jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty w międzyczasie dodając musztardę.
  • Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i gotować na większym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty aż ilość płynu się zredukuje. Na koniec dodać śmietankę i zagotować.
  • Pieczony placek ziemniaczany ze stroganowem
About the Author

Leave a Reply

*