default-logo

Pieczony kurczak w panierce panko ze szparagami

Pieczony kurczak w panierce panko ze szparagami Chrupiące kotleciki z kurczaka z piekarnika pieczone ze szparagami. Proste i smaczne danie, do którego pasują cząstki cytryny do skropienia oraz koperek. Do panierki wykorzystuję panierkę panko, świetnie się sprawdza. Idealnym dodatkiem do kurczaka i szparagów będą młode ziemniaki. 0

Pieczony kurczak w panierce panko ze szparagami

Zamiast panierki panko można użyć zwykłej bułki tartej.

Składniki

4 porcje
  • 500 g filetu kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, oregano i słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki panierki panko lub bułki tartej
  • 1 pęczek szparagów
  • 25 g masła
  • 1/2 cytryny
  • koperek

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Filety kurczaka pokroić na kilka mniejszych i cieńszych porcji.
  • Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kurkumą, oregano i papryką w proszku.
  • Wysmarować oliwą i obtoczyć w panierce. Ułożyć w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.
  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Doprawić solą i pieprzem i ułożyć razem z kurczakiem w naczyniu żaroodpornym.
  • Wiórki z masła ułożyć na kurczaku i szparagach. Położyć plasterki cytryny.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut bez przykrycia, następnie ustawić grill w piekarniku i piec jeszcze przez 3 – 4 minuty (jeśli nie mamy grilla to pieczemy jak wyżej w 230 stopniach).
  • Po upieczeniu posypać koperkiem.

Propozycja podania

np. młode ziemniaki lub sałatkowe / sałatka z rzodkiewki i śmietany

  • Pieczony kurczak w panierce panko ze szparagami Pieczony kurczak w panierce panko ze szparagami
About the Author

Leave a Reply

*