default-logo

Pieczony ananas z mięsem

To bardzo widowiskowe danie a smakuje wybornie.

Cały przepis to właściwie ananas świeży, szynka długodojrzewajaca oraz mięso mielone.

To danie bardzo proste i bardzo smakowite, zachęcam do wypróbowania.

Danie wymyślił sobie Przemek.

Pieczony ananas z mięsem.

Pieczony ananas z mięsem


Pieczony ananas z mięsem



                        Składniki:

  • 1 duży ananas świeży
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • sól morska
  • pieprz
  • mięta ananasowa 3 – 4 gałązki
  • 200 g szynki długodojrzewajacej – u mnie jamón serrano

Pieczony ananas z mięsem


Pieczony ananas z mięsem

Ananasa obrałam ze skóry, odkroiłam pióropusz i spód.

Teraz przekroiłam owoc na połowę wzdłuż.

Pieczony ananas z mięsem


Delikatnie wycięłam zdrewniały środek ananasa.

Mięso mielone doprawiłam solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami mięty ananasowej.

Pieczony ananas z mięsem


Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam jeden plaster szynki i ustawiłam ananasa tak jakby był nie rozcięty.

Trzymając połówki ręką aby się nie rozpadły nadziałam owoc od dna do samej góry lekko dociskając.

Pieczony ananas z mięsem


Teraz owinęłam owoc reszta plastrów dookoła tak aby nie było widać owocu.

Ananasa do zapiekania położyłam w naczyniu.

Pieczony ananas z mięsem


Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół.

Czas pieczenia może zależeć od wielkości ananasa i przedłużyć się nawet do 1,5 godziny.

W połowie czasu pieczenia odkryłam naczynie aby szynka ładnie się zrumieniła.

Po upieczeniu ananas „odpoczywał” 10 minut po czym można go kroić w plastry.

Pieczony ananas z mięsem


Pieczony ananas z mięsem

Smacznego.

Pomysł Przemek.

„Podróże małe i duże”

Pieczony ananas z mięsem
Feeria barw na niebie
About the Author

Leave a Reply

*