default-logo

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka Parę sprawdzonych przepisów rodziców. Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m.in. sałatkę jarzynową, tymbaliki drobiowe, rybę po grecku, kutię, pieczoną szynkę, galaretę (zimne nóżki), śledzie, łazanki z kapustą i grzybami oraz gotowany schab. A na deser ciasto – kostka alpejska 🙂 Kolejne przepisy rodziców będę już dodawała do nowego wpisu, U mamy część 2. 0

85 4.33

Pieczone żeberka

Żeberka wieprzowe marynowane w ciemnej marynacie z sosu sojowego, imbiru i goździków.

  • Znane i lubiane
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia francuska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Paleo
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Jedno z moich ulubionych dań. Sprawdza się przy spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi. Żeberka można jeść palcami. Podawać ze smażonym ryżem lub bagietką lub tylko z sałatką, np. z pomidorami.

Składniki

2 porcje
  • 1,2 – 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Marynata
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta goździków (najlepiej mielonych)

Przygotowanie

  • Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek łącząc ze sobą wymienione składniki. Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, umyć, osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia (np. plastikowego lub szklanego), natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na ok. 12 godzin. 2 – 3 razy można żeberka przemieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce pojedynczą warstwą z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, w międzyczasie 2 – 3 razy przewrócić i smarować marynatą.
  • Po tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodziło od kości. Na koniec można zdjąć folię i miejscami zrumienić żeberka.

Wskazówki

Ostateczny czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze.

Marynatę możemy wzbogacić o miód (zastąpić cukier puder) oraz dodać łyżeczkę octu winnego.

  • Diabelskie żeberka
About the Author

Leave a Reply

*