default-logo

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką Danie, które powraca u mnie jak bumerang, z różnymi sezonowymi dodatkami. Jest uniwersalne, łatwe do zrobienia i wszyscy w domu je lubią. Zawiera zarówno mięso, ziemniki jak i warzywa. Wszystko oczywiście pieczemy razem w jednym naczyniu żaroodpornym. Świeży lub suszony rozmaryn nada zapiekance pięknego aromatu i smaku. Z warzyw polecam dodatek właśnie pora, bo taki pieczony jest naprawdę wyjątkowo smaczny! 0

88 4.36

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką

  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Marchewka
  • Por
  • Dla dzieci
rozmaryn

Składniki

  • 5 udek kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub grillowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 25 g masła

Przygotowanie

  • Udka doprawić solą, pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą (pamiętając o doprawieniu mięsa również pod skórką).
  • Wysmarować oliwą i odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. Ułożyć z zachowaniem odstępów w większej formie lub blaszce do pieczenia.
  • Na wierzchu każdego udka położyć po pół plasterka cytryny, obłożyć listkami rozmarynu.
  • Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić na plastry. Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część pokroić na plastry.
  • Warzywa ułożyć wkoło udek, doprawić je solą i pieprzem. Mięso i warzywa posmarować roztopionym masłem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 50 minut.
  • Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką
About the Author

Leave a Reply

*