default-logo

Pieczone udka w pięciu smakach

Pieczone udka w pięciu smakach Proste do przygotowania danie, do którego – oprócz udek kurczaka – możemy użyć sezonowych warzyw. W mojej wersji są to: fasolka szparagowa, cukinia, papryka i kalafior. Wszystko pieczemy jednocześnie, połowę przypraw wykorzystujemy do doprawienia mięsa, połowę do warzyw. Udka wraz z pieczonymi warzywami podajemy na ugotowanym ryżu jaśminowym. Poza sezonem letnim możemy korzystać z gotowych mieszanek mrożonych warzyw (np. kalafior z marchewką) lub modyfikować warzywa zgodnie z tym co akurat można kupić. Do przygotowania dania wykorzystałam gotową przyprawę 5 smaków ale w zastępstwie możemy też użyć następujących przypraw: kmin rzymski, koper włoski, cynamon i mielone goździki. 0

39 4.59

Pieczone udka w pięciu smakach

Z papryką, cukinią, fasolką i kalafiorem

  • Szybki obiad
  • Jednogarnkowe
  • Kuchnia chińska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Cukinia
  • Fasolka szparagowa
  • Kalafior
  • Papryka
  • Bezglutenowe
5 smaków

Poza sezonem na świeże warzywa można użyć warzyw mrożonych np. gotowej mieszanki np. z marchewką i kalafiorem. Można modyfikować i zmieniać rodzaje warzyw.

Składniki

4 porcje
  • 6 udźców kurczaka z kością*
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki „przyprawy chińskiej 5 smaków”
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • warzywa: 1 czerwona papryka, 200 g cukinii, 150 g fasolki szparagowej, 1/4 kalafiora
  • do podania: 100 g ryżu jaśminowego lub zwykłego

Przygotowanie

  • Udka opłukać i dokładnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku oraz połową oliwy.
  • Ułożyć skórką do góry z zachowaniem odstępów na dużej blaszce do pieczenia. Na każdym udku położyć po kawałku masła.
  • Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki. Odciąć różyczki kalafiora.
  • Warzywa włożyć do większej miski, doprawić (jak wyżej, w takiej samej ilości) solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą 5 smaków, kurkumą, papryką w proszku i oliwą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 50 minut. Podawać na ugotowanym ryżu.

Wskazówki

* użyłam udek bez nogi. Duże uda z nogą (ćwiartki) najpierw podpiekamy same (25 minut), następnie dodajemy warzywa i pieczemy już jak w przepisie dodatkowe 50 minut.

  • Pieczone udka w pięciu smakach Pieczone udka w pięciu smakach
About the Author

Leave a Reply

*