default-logo

Pieczone udka (nóżki) z kurczaka – pomysł na obiad | Słodkie okruszki

Pieczone udka (nóżki) z kurczaka – pomysł na obiad | Słodkie okruszki

Pieczone udka (nóżki) z kurczaka – pomysł na obiad

Dziś mam dla Was dwa fajne przepisy. Przepis na pieczone udka (nóżki) z kurczaka i przepis na domową złocistą przyprawę do kurczaka. Myślę, że oba się przydadzą 😉 Takie pieczone udka (nóżki) z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina je uwielbia. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Udka wychodzą delikatne w środku, a domowa przyprawa nadaje im pysznego smaku i sprawia, że skóra staje się złocista. Do takich udek z piekarnika wystarczy podać kilka ulubionych dodatków i pyszny obiad jest gotowy.

Z czym podać pieczone udka z kurczaka?

Pieczone udka (nóżki) z kurczaka można podawać z różnymi dodatkami. Ja polecam Wam do tego przygotować pieczone ziemniaczki i zestaw różnych, kolorowych surówek. Najlepiej pasuje tu np. surówka z białej kapusty, surówka z kiszonej kapusty lub cięte ogóreczki. My uwielbiamy też takie udka też w towarzystwie surówki z buraczków. Pieczone ziemniaczki można przygotować razem z udkami. Warto do tego jeszcze przygotować szybki domowy sos czosnkowy i mamy obiad doskonały 😉 Pieczone udka z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami i zestawem surówek sprawdzą się też jako jedno z dań na różnych przyjęciach i spotkaniach. Wszystko wystarczy przechowywać w naczyniach żaroodpornych i w razie potrzeby podgrzać w piekarniku. Takie proste, niedrogie dania sprawdzają się najlepiej. Zgodzicie się?

Jak przygotować domową przyprawę do kurczaka?

W sklepach jest pełno gotowych przypraw do kurczaka. Oczywiście możecie je śmiało użyć. Ja jednak dziś polecam wam domową złocistą przyprawę do kurczaka. Jak sami zobaczycie przepis jest naprawdę prosty. Warto przygotować więcej takiej przyprawy i przechowywać ją w słoiczku. Na pewno przyda się nie raz podczas przygotowywania obiadu. Takie przepisy zawsze warto mieć w zanadrzu. Podobnie jak przyda się dobra marynata do kurczaka czy marynata do karkówki. Takie przepisy zawsze są na wagę złota, zwłaszcza jeśli macie w domu “mięsożerców” lub szykujecie domówkę. Na takich spotkaniach porcja dobrego mięsa zawsze jest mile widziana. Choć oczywiście u mnie nie brakuje też nigdy dużej porcji warzyw w postaci różnych surówek i sałatek 😉

Przepis na pieczone udka (nóżki) z kurczaka

Przepis na pieczone udka (nóżki) z kurczaka jest naprawdę prosty i dość uniwersalny. Jeśli nie macie udek możecie w podobny sposób przygotować np. pałki lub skrzydełka z kurczaka. Wówczas jednak należy odpowiednio skrócić czas pieczenia, bo te części kurczaka pieką się szybciej. Zawsze polecam obserwować mięso i w razie potrzeby wyciągnąć je szybciej lub zostawić na kilka minut dłużej w piekarniku. Pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej. 

Pieczone udka (nóżki) z kurczaka – pomysł na obiad | Słodkie okruszki

Jak przygotować domowe pieczone udka (nóżki) z kurczaka? Sprawdźcie jakie to proste:

Składniki:

  • 4 udka (nóżki) z kurczaka
  • 2 płaskie łyżki domowej złocistej przyprawy do kurczaka (przepis poniżej)
  • 50 ml oliwy z oliwek lub roślinnego oleju np. rzepakowego

Przygotowanie:

Jak zrobić pieczone udka/nóżki z kurczaka?

Domową złocistą przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą z oliwek (lub olejem). Tak powstaje nasza prosta marynata do kurczaka.

Kurczaka można ręcznie natrzeć przygotowaną marynatą i włożyć do woreczka strunowego lub zastosować szybszą metodę. Do woreczka strunowego wkładamy kawałki kurczaka, wlewamy naszą marynatę, zamykamy woreczek i wszystko potrząsamy tak długo, aż nasze przyprawy pokryją każdy kawałek mięsa. Zamknięty woreczek z kurczakiem wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia do zapiekania.

Naczynie z mięsem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)i pieczemy przez 1 godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut do ładnego zarumienienia. Warto obserwować mięso i w razie potrzeby zostawić je na dłużej w piekarniku. Pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej. Jeśli lubicie mocniej spieczoną skórkę można pod koniec włączyć na chwilę termoobieg.

Smacznego

Jak zrobić domową złocistą przyprawę do kurczaka?

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Kolendrę i goździki rozcieramy w moździerzu i mieszamy z resztą przypraw. Gotową przyprawę przechowujemy w małym słoiczku.

Prawda, że proste?

 

Jeśli szukacie innych przepisów na kurczaka, to koniecznie sprawdźcie moje propozycje na domowe nuggetsy lub filety z kurczaka w sosie. Wszystkie przepisy na blogu w zakładce “obiad”. Przepisy można też znaleźć wpisując w wyszukiwarkę odpowiednie hasło. Znajdziecie u mnie wiele pysznych inspiracji na obiad. 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*