Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną
0 Comment

35 4.74
kwestiasmaku
Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną
- Kuchnia polska
- Dania główne
- Kurczak
- Marchewka
- Ziemniaki
- Dla dzieci
Składniki
4 – 5 porcji
Kurczak
- ok. 1,6 kg mięsa udek kurczaka (bez kości i skóry)
- sól, pieprz, 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra
- 1 cytryna
Pieczone ziemniaki z marchewką
- 800 g ziemniaków
- 2 marchewki
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki płatków chili (lub szczypta ostrej papryki)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy extra
Przygotowanie
Kurczak
- Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką oraz startym czosnkiem. Dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C.
- Rozgrzać dużą patelnię z 1 łyżką oliwy. Włożyć udka i smażyć przez ok. 7 minut na każdej stronie.
- Wlać sok z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny pokroić na kawałki i dodać na patelnię z kurczakiem.
- Wstawić do piekarnika (jeśli patelnia jest żaroodporna) lub wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia przez ok. 20 – 25 minut.
Pieczone ziemniaki z marchewką
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić na półksiężyce, marchewkę na plastry. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
- Do warzyw dodać sól, pieprz, płatki chili oraz posiekany koperek i oliwę. Wymieszać, przykryć pokrywą i piec przez ok. 30 – 35 minut. W połowie pieczenia poprzewracać warzywa na inne strony.
Propozycja podania
Np. sałata z rzodkiewką i winegretem
Dodaj notatkę
Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną
Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną