Pieczone udka kaczki
0 Comment

43 4.86
kwestiasmaku
Pieczone udka kaczki
Z jabłkami, rozmarynem i żurawiną
- Potrawy tradycyjne
- Kuchnia polska
- Dania główne
- Kaczka
- Świąteczny obiad
- Wigilia i Święta
- Wielkanoc
rozmaryn
cynamon
Składniki
4 porcje
- 4 kacze udka
- świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- żurawina ze słoiczka (+ trochę świeżej jeśli mamy)
- 2 jabłka (odmiany szara reneta, boiken)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
- Udka doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec przez 70 minut w 180 stopniach C.
- Pod koniec pieczenia zacząć przygotowywać jabłka: przekroić na połówki, obrać, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.
- Zdjąć przykrycie z formy, zlać tłuszcz (można go wykorzystać do smażenia ziemniaków), dodać jabłka (nacięciami do góry). Wsypać świeżą żurawinę świeżą jeśli ją mamy. Udka posmarować masłem roztopionym z miodem i piec przez 20 minut tym razem bez przykrycia. Udekorować świeżym rozmarynem i żurawiną ze słoiczka.
Propozycja podania
ziemniaki / kasza bulgur / risotto
Pieczone udka kaczki
Pieczone udka kaczki