default-logo

Pieczone udka kaczki

Pieczone udka kaczki W komentarzach do przepisu na kaczkę pieczoną z jabłkami często pytacie jak dobrze przygotować udka kaczki. Dzisiaj podaję taki właśnie przepis. To klasyka, do której chętnie się wraca. Chrupiąca złocista skórka i miękkie mięso udek kaczki, do tego soczyste jabłka w cynamonie i kwaśna żurawina. Wszystko w aromacie świeżego rozmarynu. Z dodatków sprawdzą się ziemniaki lub kasza bulgur. Polecam! 0

43 4.86

Pieczone udka kaczki

Z jabłkami, rozmarynem i żurawiną

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kaczka
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
rozmaryn
cynamon

Składniki

4 porcje
  • 4 kacze udka
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • żurawina ze słoiczka (+ trochę świeżej jeśli mamy)
  • 2 jabłka (odmiany szara reneta, boiken)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  • Udka doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec przez 70 minut w 180 stopniach C.
  • Pod koniec pieczenia zacząć przygotowywać jabłka: przekroić na połówki, obrać, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.
  • Zdjąć przykrycie z formy, zlać tłuszcz (można go wykorzystać do smażenia ziemniaków), dodać jabłka (nacięciami do góry). Wsypać świeżą żurawinę świeżą jeśli ją mamy. Udka posmarować masłem roztopionym z miodem i piec przez 20 minut tym razem bez przykrycia. Udekorować świeżym rozmarynem i żurawiną ze słoiczka.

Propozycja podania

ziemniaki / kasza bulgur / risotto

  • Pieczone udka kaczki Pieczone udka kaczki
  • Pieczone udka kaczki Pieczone udka kaczki
About the Author

Leave a Reply

*